Ooievaars Van Empel naar Zaltbommel
Vrijdag 26 maart 2010
Het weer is aanmerkelijk minder warm dan gisteren maar het blijft droog en het is een goede wandeldag. We lopen vandaag van Empel naar Zaltbommel een afstand van 22 km door het land van Maas en Waal. De tocht gaat vandaag van Noord-Brabant terug naar Gelderland over en langs de grote rivieren.
Kasteel van Rossum
Kasteel Rossum

We rijden wederom met de trein naar Den Bosch. Hier moeten we ongeveer een half uur wachten op de bus die ons in een half uur naar Empel brengt om daar de tocht weer op te pakken. Ondanks dat we vroeg van huis zijn gegaan is het toch alweer een eind in de morgen voordat we kunnen gaan wandelen.

We lopen Empel uit en gaan naar de dijk die ons vandaag langs de rivieren leidt. We lopen langs de Maas en komen langs verschillende dorpjes. Soms lopen we door de uiterwaarden maar meestal blijven we op de dijk omdat de uiterwaarden nog modderig zijn, onlangs was het hoog water. Na verloop van tijd komen we bij het pontje en steken de Maas over en zijn dan in Gelderland waar onze tocht verder gaat. Onderweg zien we verscheidene ooievaars op een nest zitten. Ze zijn helemaal klaar voor de lente.

We lopen richting Alem in de hoop ergens een kop koffie te kunnen drinken. Een vriendelijke dame verteld ons dat we terecht kunnen in een bistro in de haven waar we vervolgens naartoe lopen. Omdat het vandaag waait hebben we het koud gekregen op de dijk dus een kop koffie is van harte welkom.

pontje over de Maas
Pontje over de Maas
Na de rustperiode lopen we weer verder richting Hurwenen maar komen eerst door de plaats Rossum. We lopen dan niet meer langs de Maas maar langs de Waal. Eigenlijk wilden we in Hurwenen stoppen maar in de verte reed de bus al weg en de busdienst komt maar 1 keer in het uur dus beloten we op dat moment door te lopen naar Zaltbommel wat nog 5 km wandelen is. Tegen 16.00 uur zijn we bij het station in Zaltbommel en even laten rijden terug naar Den Bosch om vandaaruit terug te reizen naar huis.
Horeca: Er staat veel horeca aangeven op deze route maar laat je niet verleiden want de meeste gelgenheden zijn of verdwenen of ze zijn dicht en gaan pas om 17.00 uur open. Wel is er horeca in Den Bosch en de haven van Alem en in Zalotbommel.
Openbaarvervoer: trein, bus en buurtbus voor informatie zie boekje Maarten van Rossumpad.

Home | Info | Naar boven | Vorige pagina | Volgende pagina
e-mail Contact
Maarten van Rossum
Maarten van Rossum
katjes
katjes
knoppen aan de bomen
knoppen aan de bomen
koeien in de wei
koeien in de wei
Rossum
De kerktoren van Rossum