wind Van Oosterbeek naar Heelsum
21 januari 2010
Op deze wat sombere dag maken we opnieuw een wandeling. De sneeuw is zo goed als weg en zal weinig of geen belemmering zijn voor onze tocht die we vandaag gaan maken van Oosterbeek naar Heelsum, een afstand van ongeveer 18 km. We vertrekken met de trein naar Arnhem centraal station en rijden verder met de bus, lijn 51, naar Oosterbeek.
Brug over de Rijn
Uiterwaarden in de buurt van Heveadorp

Als we in Oosterbeek uit de bus stappen is het al weer 11.00 uur geworden. We lopen richting Westerbouwing waar we de draad weer oppakken en aan onze wandeling beginnen.We gaan gelijk omhoog de bossen in en hebben zo en dan een mooi uitzicht over de uiterwaarden en de Rijn. We lopen eerst naar Heveadorp bekend van zijn rubberfabriek. We komen hier de bossen uit en gaan verder over vlak land richting Doorwerth waar we langs Kasteel Doorwerth lopen. In het kasteel zijn 3 musea gevestigd. Omdat we het fris hebben lopen we even naar het kasteel waar we een leuke gelegenheid ontdekken om wat te kunnen gebruiken. Het is al 12.00 uur geweest dus we lusten best wat.

Na de lunch lopen we verder en gaan dan richting Heelsum. We komen nu in de situatie dat we in een ruime bocht om plaats heen gaan lopen. Het landschap veranderd weer en gaat van uiterwaarden en vierbaanswegen naar heidevelden en een ruig landschap. Het is zeker een afwisselende tocht te noemen want in het laatste stuk van de tocht gaan we de bossen weer in die ons dan naar Renkum zullen voeren maar eerst hebben we nog een behoorlijk aantal kilometers te lopen voordat we weer in de buurt van de plaats komen.

snoeihout
Snoeihout in de bossen

We komen vandaag geen wandelaars tegen en zijn de enige die ons door bossen en heide worstelen. Het weer is redelijk soms ligt er zo hier en daar nog wat sneeuw wat het wandelen niet gemakkelijk maakt maar het zijn gelukkig nog maar weinig plekken waar de sneeuw nog ligt.

Op de Heelsumse heide lopen een aantal koeien en paarden die er nu weer volop kunnen grazen, ook zien we een paar Reigers op zoek naar voedsel. Na verloop van tijd komen we weer in de bossen en gaat het verder langs de Golfbaan van Heelsum richting de plaats zelf. We komen in het bos nog een paar Grafheuvels tegen waar ooit urnen zijn gevonden. Ook is er aandacht voor de Sprengen die door het bos lopen. Overal zijn ze bezig geweest om bomen te kappen en te snoeien wat voor ons inhoudt dat we op slechte paden lopen die kapot gereden zijn door grote machines. Het bemoeilijkt het wandelen want vanwege de dooi is de grond ook erg drassig geworden en zuigen onze schoenen zich vat in de grond.

Na verloop van tijd komen we in de buurt van Renkum en hebben nog zo'n 2 km voor de boeg voordat we bij de bushalte aankomen. Als de bushalte in zicht komt zien we net de bus wegrijden en moeten we een half uur wachten op de volgende bus. We besluiten door te lopen richting Heelsum voor de volgende bushalte een kilometer verderop. Het begint al te schemeren als de bus verschijnt en tegen de tijd dat we in Arnhem aankomen bij het station is het donker geworden. We pakken de trein en gaan naar huis wat later dan we gedacht hadden maar ondanks een paar hindernissen was het een fijne wandeling.

Horeca; In kasteel Doorwerth en Heelsum waar je even van de route moet afwijken om de plaats in te gaan.
Openbaarvervoer: Je kunt zowel met de trein als met de bus in de plaatsen Arnhem en Oosterbeek komen. Vanuit Renkum en Heelsum rijdt de bus richting Arnhem en richting Wageningen.

Home | Info | Naar boven | Vorige pagina | Volgende pagina
e-mail Contact
Maarten van Rossum
Maarten van Rossum
Kasteel Doorwerth
paard
Paard in weiland
Kerk in Heelsum
Kerk in Heelsum
sneeuw
Overgebleven sneeuw in het bos
Runderen op de Heelsumse heide