email Contact
kaartje van het zuiderzeepad
De route

© Erica Makkink

 




Zuiderzeepad
Hoorn-Edam

Zaterdag 31 juli 2010

Na een goede nachtrust trekken we vandaag verder naar Edam, een afstand van 20,5 km. Het weer is omgeslagen, het is zwaar bewolkt en een uurtje later begint het te motregenen maar dan zijn we al onderweg. Het is niet koud, we zullen het er mee moeten doen. Gelukkig regent het niet al te hard zodat het nat worden meevalt en natuurlijk hebben we de regenjassen bij ons.

Edam

Edam

We vertrekken vroeg uit Hoorn en vervolgen onze tocht. Bij de Schouwburg komen we weer op de dijk die we gisteren hebben verlaten, er is aanzienlijk minder te zien op het Markermeer dan gisteren maar daar zal het weer de debet aan zijn. We lopen verder richting Scharwoude en vervolgen onze weg naar Schardam. Onderweg komen we door natuurgebieden met weide-en watervogels een eldorada voor de liefhebber.

Als we verder lopen komen we in Etersheim waar de plaatselijke onderwijzer Johan Kieviets de boeken van "Dik Trom" schreef. Etersheim is een plaats die ligt in een polder waarin weer een polder ligt waarin nog een polder ligt.Het laagste gedeelte in het gebied ligt 6,2 m. beneden de zeespiegel. Goed te zien in de buurt van de molen waar je overigens koffie met appeltaart kunt krijgen op zaterdag en zondag.

Hoorn
Hoorn

Na de koffie lopen we verder richting Edam onderweg stoppen we nog een keer om schelpen te zoeken en wat te rusten. Het laatste stukje langs de dijk naar Edam met zijn vergezichten en weilanden aan de andere kant waar zo hier en daar een huis staat is van een weidsheid die overweldigend is maar ook er leeg.

In Edam lopen we een rondje door de stad, het is een gezellig stadje waar veel is te zien Helaas kunnen we niet al te lang blijven want we moeten de bus halen naar Hoorn om de auto op te halen en dan moeten we nog naar huis rijden. Ondanks de regen was het fijne wandleing.


Horeca: Etersheim. In het boekje staat een adres in Scharwoude, deze gelegeheid is 's morgens niet open
Openbaarvervoer: Lijn 114 naar Hoorn, de bus rijdt elk halfuur,

Overige informatie: In Hoorn kun je parkeren tegen een vergoeding van € 2,10 op het het Transferium achter het station.

Home | Omhoog
pix
Polder landschap
Polderlandschap
Kamille
Kamille langs de sloot
Oudste huisje
Oudste huisje van Edam
Edammer kaas
Edammer kaas