email Contact
kaartje van het zuiderzeepad, Noord-Holland
De route

© Erica Makkink

 




Zuiderzeepad
Enkhuizen-Hoorn

Vrijdag 30 juli 2010

We reizen op donderdag af richting Enkhuizen waar we een hotelletje hebben gevonden. De rest van de donderdag besteden we om Enkhuizen te bekijken en na een goede nachtrust starten we op vrijdagmorgen "Het Zuiderzeepad". We lopen de eerste dag van Enkhuizen naar Hoorn, een afstand van 29,5 km. Het is een prachtige wandeldag, de zon schijnt en het is niet te warm.

Enkhuizen

Haven van Enkhuizen

We vertrekken vroeg en wandelen eerst een rondje door Enkhuizen, een plaats die zeer de moeite waard is om te bekijken. We wandelen via de Koepoort de stad uit richting Bovenkarspel. We lopen door Bovenkarspel richting Broekerhaven waar we koffie drinken. Tot dan toe hebben we door plaatsen gelopen en nog niet veel van het Markermeer gezien maar het gaat veranderen. Na de Broekerhaven gaan we de dijk op om vervolgens de rest van de tocht op de dijk te blijven. Er is veel te zien op het Markermeer vanwege het mooie weer en wat wind zijn veel zeilschepen uitgevaren.

Wat later is de dijk afgesloten vanwege werkzaamheden. Het lijkt er op dat we terug moeten lopen maar er is langs het hek een mogelijkheid om onderlangs de dijk verder te lopen .Er loopt geen pad maar het duurt niet al te lang voordat we weer op de route uitkomen en verder kunnen lopen.

De Polder
Het landschap van Noord-Holland landinwaarts

In de buurt van Overleek stoppen we om wat te eten en te rusten. Het is helder weer waardoor we in de verte Almere kunnen zien liggen. Na de rust gaat het verder over de dijk. We komen langs Wijdenes en Schellinkhout en zien al vanuit de verte Hoorn liggen, een nieuwe ervaring voor ons dat je vanuit het startpunt je einddoel kunt zien liggen. We rusten nog een keer in de buurt van Schellinkhout voordat we de laatste kilometers naar Hoorn lopen.

In Hoorn lopen we door de stad naar het centrum waar we een hotel vinden om te overnachten. We brengen onze spullen naar de kamer om vervolgens naar het station te lopen en met de trein naar Enkhuizen te gaan om de auto op te halen en terug te rijden naar Hoorn.


Horeca: Broekerhaven. In het boekje staat een adres in Overleek maar dit hotel/restaurant blijkt gesloten
Openbaarvervoer: We reizen met de trein van Hoorn naar Enkhuizen.

Overige informatie: Werkzaamheden aan de dijk van Enkhuizen naar Hoorn duren nog tot november 2010
Parkeren: In Enkhuizen en Hoorn is het alleen mogelijk om te parkeren met een vergunning. In Enkhuizen kun je gratis parkeren bij het station. In Hoorn kun je parkeren tegen een vergoeding van € 2,10 op het het Transferium achter het station.

Home | Omhoog
pix
IJselmeer
Het Markermeer
poort van Enkhuizen
Koepoort Enkhuizen
Molen
Molen van Bovenkarspel
Peren
Bloemen-en groentenvelden