Zweden


Na 10 dagen Denemarken waar we een leuke tijd hebben gehad zijn we gisteren over de brug naar Zweden gereden.

We rijden naar de plaats Röstånga waar we een plaatsje vinden op de lokale camping.
We blijven hier 4 dagen voordat we verder Zweden in trekken.

White cliffs

Omdat we de kalkrotsen al een paar keer hadden gezien vanaf het land leek het ons leuk om het vanaf de zee ook eens te bekijken. Informatie ingewonnen en een boeking gemaakt voor een zee trip met boot.
Het weer was goed alleen een beetje winderig.

We voeren vanuit de haven richting rotsen maar eerst kregen we nog een weilandengebied te zien voordat de de rotsen in zicht kwamen. De weilanden en akkerlanden liggen direct aan zee wat een prachtig gezicht is vanaf de boot. In de verte zie je de boerderijen liggen.

Het lijkt erop dat de stranden niet zo intensief gebruikt worden zoals wij het gewend zijn, misschien omdat er niet veel strand is?
Na de weilanden komen abrupt de rotsen boven de zee uitstekend in al hun pracht. Wederom een grandioos gezicht maar nu vanaf de zee.
Het was in een goed besteedde middag.

Møns Klint, Denemarken

Op 24 juni hebben we vanaf de camping een wandeling gemaakt naar het strand. De route heen en terug is ongeveer 9 km. We hebben de kalkrotsen bekeken die langs de kust van Denemarken liggen een indrukwekkend gezicht.

De route tot aan zee liep langs grasvelden en vervolgens al klimmend naar een bos gebied.
Op het hoogste punt in het bos kun je de kalk rotsen zien liggen.
Om bij de zee en de rotsen te komen moet je met een behoorlijk aantal trappen afdalen naar het strand. Eenmaal beneden heb je een fantastisch uitzicht over de zee en de kalkrotsen (foto)

Denemarken

In het najaar wordt het voor ons weer een drukke tijd i.v.m de verhuizing en alles wat erbij komt kijken dus nu nog even tijd voor vakantie. We besloten om naar het noorden te trekken en te genieten van de rust en de natuur die Scandinavië te bieden heeft. We zijn begonnen in Denemarken en zien van daaruit verder. Het is prachtig zomerweer en staan op een mooie natuur camping. Wat wil een mens nog meer?

Het knopen laantje

Als we een wandeling maken rondom het kasteel van Vorden lopen we door het Knopen laantje wat wordt aangegeven met een bordje.
We vroegen ons altijd af waarom dit laantje deze naam heeft gekregen? Geen enkel pad op de route heeft een naam.

Na een aantal jaren viel ineens het kwartje. Het laantje dankt zijn naam aan de knopen die door mensen in de beukenbomen gelegd worden en als je erop begint te letten zie je ze overal. Zie foto.

Zie hier boven het resultaat

Hond met baas op stap

Het is vandaag een redelijke zonnige dag waarop we besluiten om de fiets weer eens te gaan gebruiken. We maken het niet te gek en rijden een rondje om het dorp waar we wonen en combineren het met een uitstapje naar de asperge boerderij.
We rijden weer verder en halen elders een kop koffie. We zijn niet de enigen want er zijn heel wat mensen op pad om van het weer te genieten. Zo ook de man met hond.

Koffiebekers

De koffiebekers zijn klaar en hierbij het resultaat!”
Nadat de bekers droog waren heb ik ze gestookt op 960 graden en daarna laten afkoelen.
De bekers heb ik vervolgens met donkerbruin gespikkeld glazuur bewerkt en opnieuw gestookt maar nu op 1220 graden. Je hebt er wat werk van maar dan heb je ook wat.

Werk in uitvoering

KeramiekVerschillende groottes bekers

Op de foto staan verschillende bekers. Het zijn theebekers en koffiebekers met verschillende breedtes en hoogtes. Ze zijn een paar dagen geleden gedraaid en moeten nu een paar dagen drogen. Soms gebeurt dit snel soms duurt het wat langer afhankelijk van het vocht in de ruimte.

Als ze goed droog zijn kunnen ze voor de eerste keer gestookt worden op 1060 graden. Daarna worden de bekers geglazuurd en opnieuw gestookt op 1220 graden. Dit noem je hoog stook wat inhoud dat de scherf gesinterd is en geen schadelijke stoffen meer opneemt bijvoorbeeld van de tabletten in de afwasmachine.
Na dit proces zijn de bekers klaar voor gebruik.

Aardbeien

De eerste aardbeien in de bakken op ons balkon

Ondanks dat we gaan verhuizen ter zijner tijd hebben we toch nog wat bakken opgevuld met één-jarige planten.
Het is altijd fijn om wat uit eigen tuin te kunnen gebruiken.
Het is momenteel groeizaam weer en de gewassen krullen de grond uit.

Heftig onweer en storm

Ravage

Op het kruispunt tegenover het gebouw waar we wonen is een boom omgewaaid door de harde storm die uit het niets ontstond. De weg is nu afgesloten vanwege de omgewaaide boom en vooralsnog niet weggehaald waarvan ik aanneem dat de brandweer nog elders bezig is. Het is wel de weg waarin je verder de Achterhoek in gaat dus een druk kruispunt. Terwijl ik dit opschrijf komt de brandweer aan met versterking van een tractor en wordt de boom in  stukken gezaagd zodat het verkeer er weer door kan.

Drie dagen Vlieland

We zijn de afgelopen dagen op Vlieland gewest waar het altijd goed toeven is. Een niet al te groot groot eiland die maar een dorp kent. Het is een prachtig eiland waar je kan wandelen en fietsen en van het strand en de zee kan genieten.

Enkele huisjes in de duinen vlak aan zee.

Op deze plek aan het eind van de het eiland ligt een gebied waar je alleen maar kan komen als je er voor boekt en onder begeleiding. Het gebied heet de Vliehors een uniek stukje Nederland.

Op dit stukje is een rariteiten museum waar alles wat op het strand wordt gevonden hier verzameld is.

Gebroken koffiekopje

Wat je kan maken van iets wat totaal mislukt is.

Een van mijn koffiebekers heeft het niet gehaald als beker. Persoonlijk vind ik het altijd moeilijk om het te zien als een totale mislukking. Mijn hersenen draaien dan op top snelheid om iets te bedenken wat ik er dan nog mee kan doen.

Het onderste gedeelte van de beker was nog in tact dus alles een beetje bij geschuurd en de scherpe randjes wat bijgewerkt en vervolgens alles bewerkt met unicolor een soort glazuur waarmee je leuke dingen kan doen op kleine werkstukken. Dus toch nog een gelukt!

Koffiebekers

Het is de bedoeling om drie van deze bekers te maken en ze alle drie op dezelfde manier te glazuren. Op een later tijdstip maak ik er nog drie bij en die geef ik een bruine kleur en dan is mijn servies compleet.

De bekers zijn gedraaid op een draaischijf.

Voor de bekers heb ik witte klei gebruikt zonder chamotte. Dat betekend zonder steentjes wat de klei goed bewerkbaar maakt voor het draaien. Klei met chamotte (steentjes) gebruik je meestal voor boetseren van beelden enz. Een totaal andere techniek dan draaien zoals je zal begrijpen.

Als de beker naar wens gedraaid is maak je er een oor aan. Dit doe je als de klei al een beetje droog begint te worden en al wat steviger aanvoelt. Daarna laat je de beker helemaal drogen. Als de beker droog is na ongeveer een week wordt de beker gestookt in een speciale klei oven op 1060 graden. Dit duurt ongeveer 6 tot 8 uur. Als de oven afgekoeld is tot ongeveer 50 graden kan je het werkstuk uit de oven halen en vervolgens wordt er geglazuurd.

Je bewerkt de beker(s) met het gewenste glazuur en laat het opnieuw goed drogen. Dan gaat de beker opnieuw in de oven en stook je alles op 1220 graden. De beker(s) zijn daarna te gebruiken om uit te drinken omdat de klei dan niet meer poreus is wat het nog wel is als je de eerste keer stookt op 1060 graden.. Dit proces duurt eveneens acht uur of langer afhankelijk van de hoeveelheid bekers die in de oven zitten. Als de oven afgekoeld is tot ongeveer 50 graden haal je de beker(s) uit de oven en zie daar het eind resultaat.

Een valse haan

Zaterdag 18 mei 2019
In het najaar begin ik aan een levens echte kip. Dit doe ik op de cursus waar ik naartoe ga. Ik kan nog wel wat aanwijzingen en inzicht gebruiken dus een mooi project voor volgend seizoen.

In de voorliggende maanden maak ik wat studies om het een beetje in de vingers te krijgen. Ik maak gedeeltes van de kip met name de kop om inzicht te te krijgen hoe ik het bedoel en welke kleur klei er het beste bij past en natuurlijk de werkwijze. Allemaal even belangrijk.

Nu kan je heel veel bedenken maar het moet ook te realiseren zijn en op het plaatje lijken in je hoofd.

Zie hier het eerste exemplaar waar ik redelijk tevreden over ben. Ik laat de kop eerst drogen en daarna wordt hij biscuit gestookt. Op zichzelf ook weer een uitdaging want hoe blijft de kip in de oven staan op de smalle hals.

Wordt vervolgt.

Maskers

Vrijdag 10 mei 2019
Iemand zij tegen mij dat het eigenlijk best enge maskers waren die ik maakte en daar moest ik even over nadenken.
Waar ik mezelf altijd op betrap is dat ik mooie dingen wil maken dus ook zo bij de maskers die ik onlangs maakte. Op het moment dat ik er mee bezig was realiseerde ik me dat ze weer te aardig werden. Dus tijd voor een andere aanpak.

Het deed me er aan denken dat wij als mensen ook een masker ophebben. We willen aardig gevonden worden ergens bij horen en ga zo maar door terwijl we ons in werkelijkheid soms heel anders voelen.

De maskers die ik gemaakt heb vertegenwoordigen dus precies het tegenovergestelde, ze laten het donkere in de mensen zien terwijl we best aardig en vriendelijk zijn aan de binnenkant. Hiermee sluit ik het masker project af en begin weer aan iets anders.

Twee nieuwe maskers

Vrijdag 3 mei 2019
Er zijn nog twee maskers gemaakt de afgelopen weken. Een heb ik gemaakt op de cursus waar ik naartoe ga en de Harlekijn heb ik thuis gemaakt.

Ze zijn nog niet helemaal klaar maar ik wilde ze toch alvast laten zien.
De maskers zijn gemaakt van witte klei met grove chamotte.

Het masker met de baard ga ik bewerken met verschillende oxides die verschillende kleuren geven. Dit ga ik doen na de biscuit stook.
De harlekijn heb ik bewerkt met de kleurpigmenten, rood geel, groen. Het gezicht heb ik wit gemaakt en met bruin bewerkt wat ik weer afgeveegd heb. Nu nog niet te zien maar als het biscuit gestookt is komt ook het bruin te voorschijn.

Als alles goed droog is, ongeveer na 14 dagen, worden ze biscuit gestookt op 960 graden. Vervolgens bewerk ik de een met oxides en de andere wordt geglazuurd met transparant glazuur en dan worden ze opnieuw gestookt op 1060 graden.

Hierna stort ik me weer op een ander projekt

 

Wortelboom

Dinsdag 23 april 2019

De wortelboom is klaar en goed gelukt.
Ik heb de boom eerst gestookt op 960 graden en daarna heb ik de boom nog een keer gestookt op 1060 graden. Alles heeft het goed doorstaan en het verschil tussen de kleuren klei is nu goed te zien.

Als je op de foto klikt kun je de vergrote foto bekijken.

Masker

Donderdag 18 april 2019

Het masker is klaar en hangt buiten aan de muur. Het  is bewerkt met de kleurpigmenten wit, zwart en bruin.
De ondergrond heb ik wit gemaakt, daarna heb ik wat bruin gebruikt voor de accenten op de witte ondergrond. Als laatste heb ik de baard, snor en het haar bewerkt met een beetje zwart.

Voor de ogen heb ik twee bruine beren ogen gebruikt, niet goed te zien op de foto. Het masker is gestookt op 1060 graden.
Het resultaat is zoals ik het bedacht had dus goed gelukt!

Boom

Donderdag 4 april

Tijdens een wandeling op de Lochemseberg kwamen we langs deze boom. Nu is het niet de eerste keer dat we op dit pad lopen maar deze boom is zo bijzonder dat hij blijft fascineren met zijn uitgewassen wortelgestel.

Deze keer kwam ik op het idee om er iets met klei mee te doen. Een paar dagen later thuis begonnen om van rode klei een ondergrond te maken. Dit heb ik gedaan met klei met grove chamotte om de aarde waarin de boom staat te vertalen.
De boom met de wortels heb ik daar weer bovenop gezet met witte klei ( ook grove chamotte). Dit heb ik gedaan om het verschil tussen de grond en de boom te benadrukken. Wel heb ik de ondergrond eerst wat hard laten worden zodat ik de onderkant uit kon hollen om te voorkomen dat het geheel te zwaar wordt en om luchtbellen in de klei te voorkomen.

De klei heb ik alvast opgebouwd op de ovenplaat omdat het dan niet meerdere keren overgeplaatst hoeft te worden voor het stoken om afbreken van de takken te voorkomen.

Waarschijnlijk laat ik het werkstuk zoals het gemaakt is want het is vrij moeilijk om met de wortels van de bomen wat te doen qua kleur en omdat er niet goed meer bij te komen is. Het wortelgestel is erg fragiel.

Het is goed gelukt en ik ben er tevreden met het resultaat. Het moet nu langzaam drogen vanwege het verschil in dikte van het werkstuk. Voorlopig laat ik er een stuk plastic omheen zitten zodat het van de boven- en de onderkant kan drogen. Daarna laat ik het helemaal drogen in de hoop dat de dunnere delen in tact blijven. Ik ben benieuwd!

Masker

Maandag 25 maart

Onlangs ben ik begonnen aan een masker. Heel lang geleden heb ik er ook al eens een gemaakt maar dat is alweer jaren geleden.

Het lijkt misschien gek maar het blijkt dat ik nog steeds wat moeite heb met wennen aan een andere manier van werken dan bij het draaien. Het resultaat duurt langer en de manier van opzetten van het werk is ook anders. Wat inhoud dat ik soms steunen moet aanbrengen of eerst heel veel klei moet gebruiken om de vorm te behouden om het daarna uit te hollen. Het werkstuk wordt dan te zwaar en er gaat te veel klei in het werkstuk zitten waardoor het lange tijd nodig heeft om te drogen. Je maakt dan ook meer kans op barsten. Het hele proces is anders en dat was ik een beetje vergeten met de loop der jaren.

Het grote voordeel is dat je er net zo lang aan kunt werken totdat het resultaat je bevalt. Er is nooit een moment dat ik er moedeloos van wordt want dan zet ik het werkstuk even weg en ga er later weer mee verder.

Het masker moet nog bewerkt worden met kleurpigment en daarna worden gestookt maar dat laat ik op een ander tijdstip zien als het masker klaar is.

Schaap

Woensdag 20 maart

Het is eindelijk zover. Na bijna een cursusjaar eraan hebben gewerkt te hebben is het schaap klaar.

Het schaap is van binnen helemaal uitgehold evenals de kop. Het vacht zit erop en nu laat ik het een aantal weken drogen. Het zal ongeveer 3 weken duren voordat het goed droog is en dan gaat het in de oven.

Ik laat het schaap zoals het is en ga geen kleurpigmenten of glazuur gebruiken. Dus puur natuur.

De lengte van het schaap is ongeveer 60 cm en de hoogte  ongeveer 40 cm. Na de stook is het geheel wat gekrompen en dan zien we vanzelf hoe groot het schaap in werkelijkheid is.

Het was een leuk en leerzaam project vooral de tijd die ik eraan gewerkt hebt. Ik had nooit van mijzelf gedacht dat ik zolang met iets bezig kon zijn zonder mijn geduld te verliezen maar het is gelukt en ik ben blij met het resultaat.