Boom

Donderdag 4 april

Tijdens een wandeling op de Lochemseberg kwamen we langs deze boom. Nu is het niet de eerste keer dat we op dit pad lopen maar deze boom is zo bijzonder dat hij blijft fascineren met zijn uitgewassen wortelgestel.

Deze keer kwam ik op het idee om er iets met klei mee te doen. Een paar dagen later thuis begonnen om van rode klei een ondergrond te maken. Dit heb ik gedaan met klei met grove chamotte om de aarde waarin de boom staat te vertalen.
De boom met de wortels heb ik daar weer bovenop gezet met witte klei ( ook grove chamotte). Dit heb ik gedaan om het verschil tussen de grond en de boom te benadrukken. Wel heb ik de ondergrond eerst wat hard laten worden zodat ik de onderkant uit kon hollen om te voorkomen dat het geheel te zwaar wordt en om luchtbellen in de klei te voorkomen.

De klei heb ik alvast opgebouwd op de ovenplaat omdat het dan niet meerdere keren overgeplaatst hoeft te worden voor het stoken om afbreken van de takken te voorkomen.

Waarschijnlijk laat ik het werkstuk zoals het gemaakt is want het is vrij moeilijk om met de wortels van de bomen wat te doen qua kleur en omdat er niet goed meer bij te komen is. Het wortelgestel is erg fragiel.

Het is goed gelukt en ik ben er tevreden met het resultaat. Het moet nu langzaam drogen vanwege het verschil in dikte van het werkstuk. Voorlopig laat ik er een stuk plastic omheen zitten zodat het van de boven- en de onderkant kan drogen. Daarna laat ik het helemaal drogen in de hoop dat de dunnere delen in tact blijven. Ik ben benieuwd!

2 Reacties op “Boom”

Comments are closed.