Koffiebekers

Het is de bedoeling om drie van deze bekers te maken en ze alle drie op dezelfde manier te glazuren. Op een later tijdstip maak ik er nog drie bij en die geef ik een bruine kleur en dan is mijn servies compleet.

De bekers zijn gedraaid op een draaischijf.

Voor de bekers heb ik witte klei gebruikt zonder chamotte. Dat betekend zonder steentjes wat de klei goed bewerkbaar maakt voor het draaien. Klei met chamotte (steentjes) gebruik je meestal voor boetseren van beelden enz. Een totaal andere techniek dan draaien zoals je zal begrijpen.

Als de beker naar wens gedraaid is maak je er een oor aan. Dit doe je als de klei al een beetje droog begint te worden en al wat steviger aanvoelt. Daarna laat je de beker helemaal drogen. Als de beker droog is na ongeveer een week wordt de beker gestookt in een speciale klei oven op 1060 graden. Dit duurt ongeveer 6 tot 8 uur. Als de oven afgekoeld is tot ongeveer 50 graden kan je het werkstuk uit de oven halen en vervolgens wordt er geglazuurd.

Je bewerkt de beker(s) met het gewenste glazuur en laat het opnieuw goed drogen. Dan gaat de beker opnieuw in de oven en stook je alles op 1220 graden. De beker(s) zijn daarna te gebruiken om uit te drinken omdat de klei dan niet meer poreus is wat het nog wel is als je de eerste keer stookt op 1060 graden.. Dit proces duurt eveneens acht uur of langer afhankelijk van de hoeveelheid bekers die in de oven zitten. Als de oven afgekoeld is tot ongeveer 50 graden haal je de beker(s) uit de oven en zie daar het eind resultaat.

1 Reactie op “Koffiebekers”

Comments are closed.