Zuid Afrika

Woensdag 11 oktober

Het plein van de vrijheid

We brengen vandaag een bezoek aan Johannesburg.

Na het ontbijt rijden we met de auto naar het dichtstbijzijnde station en kopen een treinkaartje naar Johannesburg We rijden dan met de trein naar Johannesburg, een paar stations verder op. We stappen uit op het station van Johannesburg en van daaruit gaan we naar het kantoor van de Hop on Hop off bus om een toer te maken langs alle belangrijke gebouwen van Joburg zoals de mensen hier Johannesburg noemen. Het is een grote moderne stad met alles erop en eraan maar niet direct een mooie stad. Zoals ik al schreef is Johannesburg voornamelijk rijk geworden door het goud, alhoewel dat niet meer het geval is zo is ons verteld.

We maken een trip met de bus die ons voert langs allerlei gebouwen die ons niet zoveel zeggen maar het is wel interessant. We wisselen op een bepaald moment van bus bij het casino waar voor de ingang een waterpartij is met daarin beelden van gouden Impala’s We rijden van hieruit met een ander busje naar Soweto, bij iedereen bekend van de Apartheid en waar Nelson Mandela vandaan komt. We rijden door Soweto en komen door verschillende wijken waar de rijke zwarte bevolking, de middenklasse en de arme mensen wonen. Het verschil is van stenen huizen tot blikken huizen zonder elektriciteit en zonder douche of toilet. Toch lijken de mensen er gelukkig met elkaar. Op een bepaald punt stappen we uit en wordt ons verteld door de gids dat het een belangrijk plein is voor de mensen van Soweto want hier staat een beroemde foto van een jongetje dat omgekomen is door de studentenrellen tijdens de Apartheid. Het heeft geleid tot het besluit dat het genoeg was geweest en dat het anders moet. Het is een schrijnende foto en behoort tot de beste drie foto’s in de wereld. De bevolking van Soweto is er zeker van dat er toekomst is voor een gelijkwaardige toekomst voor iedereen en daar sluit ik me bij aan.

Het huis van Mandela

Vervolgens rijden we langs het huis waar Mandela heeft gewoond, eigenlijk een toeristische attractie maar toch wel interessant om te zien en even later komen we langs het huis van Bisschop Desmond Tutu niet zo ver van het huis van Mandela, alleen hebben ze nooit in dezelfde tijd in Soweto gewoond.

Nadat we Soweto bekeken hebben gaan we terug naar Johannesburg en van daaruit met de trein weer terug naar Kempton Park. Tegen de tijd dat we weer terug zijn op ons adres is het alweer ruim half zes en tijd om ons gereed te maken voor het avondeten wat om half zeven begint.