Zuid Afrika

Dinsdag 10 oktober

Uitzicht onderweg naar Johannesburg

Het heeft vannacht geregend en bij het wakker worden regende het nog. De wolken zijn zo laag dat we de bergen niet meer kunnen zien. Na het ontbijt pakken we de spullen in de auto en rijden richting Harrismith.

Nadat we de Drakensbergen verlaten begint de lucht op te klaren en hebben we een prachtig uitzicht over de bergen die bedekt zijn met een laagje sneeuw die vannacht is gevallen.

De route is een afwisselend landschap met vele meertjes met uitzicht op de bergen. Het is een groen landschap met koeien die overal grazen. Zo nu en dan ligt er een restant sneeuw op de weg. Alles bij elkaar een prachtig gezicht met het verdorde gras aan de kant van de weg, de groene weiden, de bergen als achtergrond en daar weer boven prachtige witte wolken tegen een staal blauwe lucht. Het is echt genieten en we stoppen waar dat kan om een foto’s te maken.

In Harrismith aangekomen stoppen we bij een benzinestation. Er naast is een Amerikaanse diner waar we koffie drinken. Je kunt gelijk zien dat we weer in de geciviliseerde wereld komen, niet zozeer door het landschap dan wel het verschil in de levenswijze van de mensen. We hebben een leuk gesprek met de eigenaar en rijden daarna weer verder. We hebben 385 km te overbruggen voordat we in Johannesburg zijn.

Ongeveer 75 km voor Johannesburg kan je aan het verkeer zien dat het drukker wordt. Ook zijn er nu meer dorpen aan de kant van de weg en natuurlijk de bekende Townships waar de arme en donkere bevolking woont.

In de verte zien we al een hele tijd Johannesburg liggen aan de horizon met het uitzicht op de hoge flatgebouwen zoals in de grote steden van Amerika. Het is wel weer even slikken. We komen eerst nog langs de mijnen van Zuid Afrika waar goud gevonden wordt op ruim 3000 meter onder de grond. De temperatuur wordt er door koele lucht in te circuleren laag gehouden maar het heeft nog steeds een temperatuur van 32 graden. Geen pretje om in te werken en je kan wel raden wie er werken.

We rijden nu naar ons logeeradres een lodge in de plaats Kempten Park net buiten de stad Johannesburg vlak bij het vliegveld. Het  is een lodge met een mooie tuin, een echte oase midden in een druk gebied. We worden bij de poort welkom geheten door een meneer die Afrikaans spreekt wat lijkt op de Nederlandse taal en ook weer niet. We krijgen een mooie kamer met uitzicht op de tuin en kunnen lekker bijkomen op het zitje voor onze deur met uitzicht op de tuin met prachtige planten.

Ons logeeradres in Johannesburg

We kunnen hier ’s avonds ook dineren en hoeven het gebied niet meer te verlaten. We gebruiken de resterende tijd om lekker buiten te zitten en wat te lezen.
Vanavond krijgen we nog wat informatie wat we het beste kunnen doen de komende 2 dagen en dan zien we morgen wel weer verder. We zijn blij dat we de bergen met regen hebben verlaten want het is hier prachtig weer met 23 graden. Dus nog even genieten!