Zuid Afrika

Maandag 9 oktober

Het afbranden van de velden

Het is vandaag de laatste dag in de Drakensbergen en we besluiten daarom nog wat van de omgeving te bekijken. We rijden nu naar een ander gedeelte van het gebied waar we nog niet zijn geweest. De afstanden zijn groot maar het is nog steeds mooi weer en daar willen we gebruik van maken.

De omgeving waarin we rijden is eigenlijk hetzelfde als waar we verblijven alleen met dit verschil dat er overal water is waardoor het gebied veel vruchtbaarder is en er van alles verbouwd wordt. Het zal misschien nog even duren voor dat alles gezaaid zal worden want het is nu het begin van de lente. Er wordt momenteel veel afgebrand om alles weer vruchtbaar te maken.

Maandag, wasdag

We komen langs veel kleine dorpjes waar bedrijvigheid heerst. Kinderen gaan naar school en lopen vele kilometers om op school te komen. Er zijn markten en in de vele riviertjes wordt het wasgoed gewassen. Het landschap is vriendelijk heuvelachtig en overal wordt wat verbouwd, ook lopen er veel koeien en geiten rond, soms met een herder soms alleen.

Als we verder rijden komen we bij een rest camp, aan het eind van het dal. Hier is de mogelijkheid om wat te eten. Het is een prachtig kamp goed onderhouden en het ligt op een mooie locatie aan de voet van de Cathedral Peak, een berg van over de 3000 m. Tijdens de lunch betrekt de lucht en het begint te onweren en te regenen. Voor ons maakt het niet uit want we zitten droog maar als we weer terug rijden naar ons eigen kamp zien we onderweg kinderen en volwassenen in de regen lopen zonder een jas met blote armen en benen en dat ziet er niet goed uit, ook omdat je weet dat ze soms vele kilometers moeten lopen. Het lijkt alsof het ze niet deert maar dat kan schijn zijn want echt warm is het ook niet. Het is vandaag 15 graden en dat noemen wij niets eens mooi weer.

Bij de school is een markt

Als we weer terug zijn bij ons eigen kamp breekt de zon weer door en is het 16:00 uur en doen we onze dagelijkse dingen. Nog wat later betrekt het weer en gaat het opnieuw regenen zoals voorspeld voor vandaag en de komende dagen.

We eten vanavond weer in hetzelfde hotel als gisteren en dan zit onze tijd er op en trekken we morgen verder naar Johannesburg.