Swaziland

Maandag 2 oktober

Onze ontvangst

We hebben gisteren een excursie geboekt naar een Swazilands dorp waar ze nog traditioneel leven.

Maar eerst nog over gisterenavond. Zoals ik als schreef hebben ze hier geen elektriciteit en om half zes werd het tijd om de olielampen aan te doen, om 19:00 uur was het tijd om te eten en bij elk huis was een op het pad een olielamp neergezet om het restaurant te kunnen vinden. We hadden ons al gedoucht en alles klaar gelegd wat we ’s avonds nog nodig dachten te hebben.

Het eten smaakte prima en tegen 20:00 uur gingen we weer terug naar onze accommodatie. We hadden nu nog een hele avond voor ons en hoefden ons niet druk te maken over een blog schrijven foto’s verwerken en dat soort dingen want je hebt geen stroom. Gelukkig hebben we allebei onze e-readers met licht bij ons waardoor we konden lezen want een boek lezen bij een petroleumlamp is ook geen pretje. Maar tegen 21:00 uur vielen we beiden bijna in slaap boven ons boek en zijn we maar naar bed gegaan.

Natuurlijk waren we vanmorgen vroeg wakker en zijn buiten gaan zitten om naar het wild te kijken vlak voor onze deur. Omdat we pas om 7:00 uur konden ontbijten hebben we nog een tijd naar het wild gekeken. De nijlpaarden die we gisteren in het water hadden zien liggen waren verdwenen en in plaats ervan stond er nu een grote waterbok in de poel. De neushoorns waren ook verdwenen en het waren vooral vogels die we nu zagen.

Na het ontbijt zijn we tot half tien naar ons huis gegaan en hebben nog wat gelezen en toen was het tijd om naar het dorp te gaan. Er ging een gids/vertaler met ons mee naar het dorp dat ongeveer een half uur verderop lag. Bij onze aankomst in het dorp werden we ontvangen door een vrouw met haar kleinkind. Ze heette ons hartelijk welkom in haar eigen taal en vertelde over het leven in de kraal en hun rituelen. Er was een mannen kraal en een vrouwen kraal en ze vertelde over hun dagelijkse bezigheden. Heel interessant en eenvoudig. Ze liet ons zien hoe ze slapen en welke lokale kunstnijverheid ze bezitten. We vinden een paar mooie dingen die typisch voor Swaziland zijn en kopen meer dan nodig alleen om ze te ondersteunen. We geven een armbandje aan het kleine meisje die haar oma begeleide en als dank doet ze een dansje voor ons. Onze gids noemde het een suikerdansje omdat het een veelbelovend dansje is voor haar toekomst.

We kijken nog even in de mannenkraal en dan is het tijd om terug te gaan naar ons kamp. We nemen afscheid van de gids en gaan lunchen. Na de lunch gaan we zelf in de auto het park in. Het park is maar een fractie van het Krugerpark maar zeker ook de moeite waard. We komen 7 neushoorns tegen die niet zo gesteld op ons zijn en we verlaten ze dan ook maar gauw. Als we alles gezien hebben in het park gaan we weer terug naar ons huis en ga ik gauw deze blog schrijven voordat het donker wordt en we de douche niet meer kunnen vinden.

Morgen trekken we verder en waarschijnlijk hebben we weer elektriciteit en bereik.