Zuid Afrika

Donderdag 28 september

Cheeta

Vanmorgen om 6 uur opgestaan en zonder ontbijt vertrokken. We moeten vandaag een heel eind rijden (285 km) naar de plaats Berg en Dal in het zuiden van het Krugerpark met een snelheid van 50 km per uur, een snelheid die in het hele park gereden dient te worden.

Onderweg zien we weer verschillende soorten dieren waarvan een aantal die we gisteren al gezien hebben. De bijzonderheden van vandaag waren 3 Cheeta’s aan de kant van de weg die rustig bleven zitten terwijl we vlak voor hun neus stopten. Ze waren niet bang en op zoek naar eten. Je kon zien dat ze iets gespot hadden wat voor hen in aanmerking kwam voor het ontbijt. We konden mooie foto’s van het drietal maken. Het was wel de klapper van vandaag. In het begeleidende boekje staat dat er nog maar 120 Cheeta’s in het park zijn dus onze dag kan niet meer stuk.

Later zien we nog in een aantal hippo’s in het water en wat antilopen die we nog niet eerder gezien hebben. Als we in de buurt komen van Letaba, het volgende kamp in het Krugerpark besluiten we te stoppen en daar te ontbijten. Het duurt even voor we ons ontbijt krijgen maar het uitzicht op de veranda is fantastisch maar helaas we moeten nog een heel stuk rijden en we zijn een beetje achter op ons schema.

We rijden weer verder en laten sommige bezienswaardigheden liggen omdat we al eens olifanten, graffes en zebra’s hebben gezien. We spotten op deze route ook voor de eerste keer apen. Er zijn 2 soorten apen in het park de baviaan en de groene meerkat aap. Ze zitten in de buurt van de nederzettingen in het park.

De omgeving veranderd ook regelmatig dan weer eens struikgewas en lage bomen en dan weer kale vlaktes met zo hier en daar water waar de dieren gaan drinken. Op deze drinkplaatsen zie je de meeste dieren omdat ze naar het water trekken meestal tijdens zonsondergang.

De bomen zijn momenteel nog kaal want het is lente en de regentijd is nog niet begonnen, alleen de acacia heeft al blad en sommige struiken hebben bloemen die overigens prachtig van kleur zijn . We zien vandaag ook veel vogels van grote tot kleine soorten en soms is het moeilijk te zien wat voor soort het is maar de meeste soorten komen niet in Nederland voor.

Om half vijf zijn we in het kamp en checken onszelf in. We gaan naar onze cottage en zitten een tijdje buiten om van de omgeving te genieten. Gelijk worden we omringt door een stel bavianen op zoek naar eten. Ook een vogel met blauwe veren stapt bij ons naar binnen omdat we de voordeur open hebben laten staan, Als we opzoeken wat het voor soort is blijkt het de blauwe spreeuw te zijn. We hebben een boek gekocht waarin alle dieren staan die in het Krugerpark voorkomen en we hebben er al heel wat gemak van gehad. Het leuke is dat je ook kan aankruisen welke je gezien hebt zodat je het later nog eens kunt opzoeken.

We eten vroeg en gaan naar het restaurant van het kamp. Het eten smaakt ons prima en dan gaan we avond houden.