Kalebas

Donderdag 31 augustus

Geïnspireerd door de houten kalebas die we een paar dagen geleden tijdens onze wandeling gekocht hebben leek het me wel leuk om zelf eens van klei een grote kalebas te maken. Nu heb ik in het verleden al wel eens kalebassen gemaakt maar ze zijn veel kleiner dan de diegene die ik nu voor ogen heb. De kalebassen die ik al maakte zijn gedraaid en vervolgens enigszins in model gedrukt wat overigens een secuur werkje is. Druk je te hard dan komen er basten in. Laat je de klei te hard worden dan zijn ze niet meer bewerkbaar.

De kalebas die ik gisteren heb gemaakt heb ik in een gipsmal gemaakt. De techniek van het gebruik van een mal is natuurlijk heel anders dan als je iets draait. Het voordeel van een mal is dat het wat groter wordt dan als je het draait. Dat hoeft niet zo te zijn maar ik ben niet zo goed in grote dingen draaien. Dat heb ik niet echt in de vingers. Vandaar de keuze van een mal.

Ook in een mal werken is niet altijd makkelijk want de klei moet steeds wat drogen voordat je verder kunt werken. Je draait de bol steeds een beetje en plakt er dan weer klei aan net zo lang totdat je een ronde bol hebt en er nog een klein gat in zit. Dit gat heb ik gebruikt om de steel van de kalebas in te steken. Nadat alles klaar was heb ik het werkstuk uit de mal gehaald en wat in model gedrukt, er een steel aangemaakt en lijnen opgezet.

Nu laat ik het werkstuk drogen wat ongeveer een week duurt  en daarna ga ik het bewerken met kleurpigmenten. De hoogte van de kalebas is 22 cm. Er gaat nog wel een cm af als de klei droog is en misschien nog een beetje tijdens het stoken maar ik houd ongeveer 20 cm over als het werkstuk helemaal klaar is.
Als het allemaal goed uitpakt maak in ook een kalebas in een nog grotere mal maar dat moet even wachten want ik heb mijn “Op de kop” project nog liggen die ik deze week verder ga afwerken, biscuit stoken, doceren, glazuren en nog een keer stoken.

1 Reactie op “Kalebas

  1. Wat mooi! Wat een mooie kleuren heb je gemaakt; echt stemmige herfstkleuren.

Comments are closed.