Nieuwe serie bekers

Woensdag 16 augustus

De eerste nieuwe bekers zijn klaar!

Van de week heb ik 8 bekers gedraaid met witte draaiklei  (1220 °). Het is een ander model dan anders, ze zijn breder en lager. Op de foto is het nog niet goed te zien maar dat komt wel als ze helemaal klaar zijn. Ook de oren zijn breder gemaakt.

Ik heb de vrijheid genomen om ze niet allemaal hetzelfde te maken, dit i.v.m het experimenteren van de decoratie, ideale hoogte en vorm.

Het blijkt nog helemaal niet zo makkelijk te zijn om meerdere van dezelfde bekers te maken van een ander model. De twee modellen die ik meestal maak zitten goed in mijn handen zoals hoogte, breedte evenals de vorm. Het zit als het ware in mijn geheugen of in ieder geval in het geheugen van mijn handen en kost niet al te veel moeite op te verwezenlijken.

Ik heb de bekers per 4 gedraaid. De eerste 4 bekers zijn ongeveer 9 cm hoog en 9½ cm breed en hebben oren van 2 cm. De overige 4 bekers hebben een hoogte van 8 cm en een breedte van 9 cm met oren die 2½ cm breed zijn. Uiteindelijk kies ik dan het model wat me het meest geschikt lijkt en waarvan de verhoudingen naar mijn zin zijn en dat bouw ik dan verder uit. Dus het kan gerust gebeuren dat de bekers worden afgekeurd en ik een nieuwe serie maak met andere maten. Het wachten is op het stoken want dan krimpt de klei nog en kan ik beter zien of ze de goede hoogte en breedte hebben. Uiteindelijk hoop ik een beker te creëren met een hoogte van 6 cm en een breedte van 8 cm en dan moet ik nog bekijken hoe de decoratie het gaat doen op de bestaande beker.

De rand van de bekers heb ik enigszins gekarteld om het geheel een wat losser effect te geven. In de praktijk moet blijken of het met het drinken uit de beker geen problemen geeft. De bekers zijn ook wat zwaarder dan andere bekers want ze hebben een robuuste uitstraling wat met name komt door de breedte en de oren.

Alles moet nu ruim een week drogen en kan dus pas eind volgende week worden gestookt en dan zien we hoe we verder gaan met de decoraties. Het plan voor de decoratie is er, nu nog de uitvoering.