De kracht van een rivier

Woensdag 9 augustus

In Oostenrijk heb je vele riviertjes, watervallen en stroompjes die uitkomen in een grote watermassa.

Al lopende op een pad langs de rivier de Isel in Oostenrijk (Virgental) werd mijn aandacht steeds naar het geluid van de kolkende rivier geleidt die met donderend geweld langs kwam denderen. Het was een oorverdovend geluid vooral op de plekken waar zich een waterval naar beneden liet vallen

Ik vroeg met af of het geluid van de rivier me iets te zeggen had maar ik kon er geen woorden in ontdekken noch iets anders. Het enige was het geluid van het bulderende water. Het bleef me boeien vooral de kracht die er vanuit ging. Toen we even uitrustten bij een plek waar we bij het water konden komen zag ik het opspattend water waar vooral plezier van uitging. Het water was enigszins tot bedaren gekomen en rolde langs en over rotsen en objecten zoals bomen die in de weg lagen. Het water stoomde moeiteloos verder en spetterde van plezier net alsof ze blij waren dat ze het tot zover gehaald hadden. Wat me deed bedenken dat ergens zoiets ontstaat als een druppel regen en een verzameling van druppels die samen weer een plas vormen en vervolgens de weg van de minste weerstand kiezen en zich samen naar beneden laten glijden om daar ergens met andere druppels in een stroom terecht komen en gebundeld een kracht ontwikkelen die een dodelijke niets ontziende kracht wordt en naar beneden dondert en uiteindelijk tot rust komt in een rustig kabbelende zee of meer, je afvragend waar al dat water vandaan komt.

Het doet je beseffen dat het overeen komt met het leven van de mens in zijn algemeenheid. We zijn individuen, verzamelen ons, werken samen worden massa komen onderweg obstakels tegen, gaan verder en vormen samen een ongekende kracht die ons in staat stelt om dingen te bereiken in ons leven.

Hoe mooi is dat!

2 Reacties op “De kracht van een rivier

Comments are closed.