Terrastuin

In het voorjaar heb ik al eens geschreven over onze bollenbak en hoe het er uitzag met de bloembollen in bloei.
Nu wil ik wat vertellen over de plantenbakken die we in het voorjaar vol zetten met jonge eenjarige plantjes. We verfraaien vervolgens het terras met voorwerpen van klei.of van mijzelf of van iemand anders wat we op dat moment leuk vinden.

De bollenbak is uitgebloeid zoals je zal begrijpen, de bloemen zijn afgestorven en het blad vergaan. De deksel zit weer op de bak en nu staan er wat snuisterijen bovenop waardoor het opnieuw een vrolijk geheel is. De bollen gaan nu de rustperiode in, vermeerderen zich en komen aankomend najaar weer voorzichtig te voorschijn.

De bloembakken waar ’s winters geen vaste planten in staan zijn opgevuld met eenjarige planten, die inmiddels alweer redelijk groot zijn geworden. Het is een vrolijk geheel en geeft een echt tuingevoel. Het is vooral veel kleur

We hebben dit jaar een aantal tomatenplantjes die we van mijn broer hebben gekregen en de eerste bloemen dienen zich al aan.
We hebben aan de achterkant van het terras nog een andere bak staan met verschillende soorten kruiden die we regelmatig gebruiken in het eten. Ook heb we een bak waar veldsla in is gezaaid waar we al een aantal keren van hebben gegeten. Het geeft een goed gevoel om zelf wat te verbouwen ook al is het in een beperkte ruimte.

Alle bakken op het terras zijn aangesloten op een irrigatiesysteem. De bakken krijgen nu regelmatig water, precies op maat niet te veel en niet te weinig. Het is wel ieder voorjaar een hele klus om het systeem weer goed werkend te krijgen want ’s winters gaat het irrigatiesysteem eruit omdat het water geven dan niet nodig is maar ook om de sproeiers die van klei zijn gemaakt te beschermen tegen vriezen waardoor de klei kan scheuren of barsten. De klei sproeiers staan voor het grootste gedeelte in de grond alleen het sproei gedeelte komt boven de grond uit.

Het voordeel van een irrigatiesysteem is dat je tijdens je vakantie niemand hoeft te vragen om je bakken water te geven wat op zich al een hele klus is. Het is zo dus prima geregeld.

Omdat de planten in bakken staan is de groei van de planten beperkt omdat de wortels alleen de ruimte in de pot hebben. ’s Winters moeten sommige planten naar binnen omdat ze geen strenge vorst verdragen ze komen uit een ander klimaat. Het zijn een mandarijn en een Agave uit Spanje. Gelukkig hebben we binnen genoeg ruimte voor deze planten.

Net zoals bij een tuin moeten onze planten ook worden onderhouden om ze mooi en gezond te houden. We zijn erg blij dat we het toch nog enigszins een tuin kunnen noemen en blijven experimenteren met de mogelijkheden op een balkon/terras wat best een uitdaging is.

2 Reacties op “Terrastuin

  1. De tomatenplanten hebben we inderdaad in te kleine potten gezet en ze doen het nu minder goed, verpotten heeft nu niet zo veel zin meer. Een les voor volgend jaar.

  2. Zo’n irrigatiesysteem lijkt me ook wel wat! De laatste weken heb ik me mottig gegoten, meestal met de gieter. Gelukkig hebben de geraniums in de voor bak niet zoveel water nodig dus die vergeet ik dan nog wel eens. Maar alles staat er bij jullie fraai bij!
    Mooi hoor! En, Ben: niet alleen een grotere pot voor de tomaten maar ook de zogenaamde ‘dieven’ er uithalen. Een geliefde bezigheid van onze vader 🙂

Comments are closed.