Vogeltjes met staartjes

Een aantal overgebleven vogeltjes die ik onlangs geglazuurd heb.

Er stonden nog steeds 4 vogeltjes klaar om geglazuurd te worden en het is er eindelijk van gekomen.

Het is een experiment met staarten van vogeltjes. Ik heb onlangs bedacht om eens andere staarten te maken voor vogeltjes, wat speelser en wat minder traditioneel.

De vogeltjes zijn gedraaid van witte klei en zijn heel basic gebleven, geen vleugels, geen staartjes, alleen een snaveltje en aan de achterkant een gaatje voor de staart. De lijven zijn geglazuurd met speciaal glazuur wat ze glimmer glazuur noemen. Hierbij zie je na het stoken glanzende glimstukjes in de glazuur zitten wat een apart gezicht is. Het is niet goed te zien op de foto maar in werkelijkheid ziet het er grappig uit. De vogeltjes zijn gestookt op 1000 graden

De staartjes zijn gemaakt van rode klei waarvan ik bolletjes heb gedraaid. Nadat de bolletjes leerhard waren heb ik in de bolletjes een gaatje gemaakt voor het ijzerdraadje dat ik later voor de staart ga gebruiken. De bolletjes zijn bewerkt met kleurpigmenten voor de vrolijke kleuren. De bolletjes worden later aan de vogeltjes bevestigd en de bolletjes worden aan een ijzerdraadje geregen die aan de achterkant in het gaatje wordt bevestigd.

Nadat alle benodigdheden klaar waren heb ik de vogeltjes biscuit gestookt en daarna alles geglazuurd met gele glimmer glazuur en wat zwart glazuur voor de oogjes.

De bolletjes heb ik op een keramische naald gezet en op een biscuit gestookte kleipot  gelegd zodat de kralen niet aan een elkaar gaan plakken. (zie foto)

Biscuit gestookte klei pot, keramische naald en bolletjes

De pot en kralen zijn mee gestookt met de andere klei stukken in de oven.
De naald waarop de kralen zitten vervormd niet door de warmte van de oven en is dus opnieuw te gebruiken.

Belangrijk is wel om het op een pot te leggen met een niet al te grote doorsnee wat dan kan de naald door het gewicht van de bolletjes door gaan buigen en zijn ze niet goed meer te gebruiken.

De andere 2 vogeltjes heb ik op dezelfde manier bewerkt, eerst zijn ze biscuit gestookt en daarna heb ik ze geglazuurd met goudbrons glazuur en opnieuw gestookt op 1060 graden dus op een wat hogere temperatuur dan de gele vogeltjes. Dit heeft te maken met het soort glazuur wat ik gebruikt heb.

Na de stook heb ik ook hier de staartjes op de vogeltjes gemaakt op dezelfde manier als bij de gele vogeltjes. Het geheel is luchtig geworden zoals ik het bedoeld heb. Dit ga ik zeker nog eens vaker doen want je kan op verschillende manieren dit toe gaan passen en dan ziet het er weer heel anders uit..

Vogeltjes met gousbrons glazuur

1 Reactie op “Vogeltjes met staartjes

  1. Wat hebben ze lieve gezichtjes.Ligt dit aan mij maar ik vind ze heel ontroerend. Ik houd me aanbevolen en wil ze graag van je kopen!

Comments are closed.