IJsselpad route 2

Jachthaven Rederlaag

Zondag 14 mei

Vandaag lopen we weer een route van het IJsselpad.

Koeien aan de kant van de rivier

We gaan vanwege de zondagdiensten van het openbaar vervoer vandaag een stukje met de auto en rijden eerst naar de plaats Doesburg wat net als Zutphen een Hanzestad is. In de stad nemen we de bus naar Lathem waar we de vorige keer gestopt zijn en wandelen van hieruit terug naar Doesburg.
Het is een paar minuten over tien als we op de plaats van bestemming met de bus aankomen en aan de wandeling beginnen.

Eerst lopen we door het dorp en gaan vervolgens de dijk op die langs de IJssel loopt. Het leuke is dat het hemelsbreed lijkt alsof je overal dicht bij bent maar omdat de rivier erg kronkelt duurt het een lange tijd voordat je bij de plaatsen bent die je eerst van dichtbij zag liggen.

Bij een camping die aan de rivier ligt drinken we koffie en zitten een tijdje in de zon. Het waait stevig maar de temperatuur is rond de 20 graden dus heerlijk weer. Als we verder lopen wordt het druk op de dijk, mensen hebben het mooie weer ontdekt en wandelen, fietsen of lopen hard en je ziet dat iedereen ervan geniet. Zelfs zijn onze buren uit het land ten oosten van ons al aanwezig. Het IJsselgebied is zeer gewild bij Duitsers

Als het tegen het middaguur loopt komen we weer in de buurt van een andere restaurant waar we besluiten om onze lunch te gebruiken. Aan horeca geen gebrek op de dijk.

We lopen daarna verder en de route blijft erg afwisselend, zo afwisselend dat we teveel om ons heen kijken en verkeerd lopen. We lossen het op door terug te keren naar de dijk en vervolgen onze weg. In de verte zien we Doesburg al liggen maar het zal nog even duren voordat we daar aankomen.

Vrolijk wordt je van alle dieren die in de weilanden aanwezig zijn. Veel koeien staan in de wei te grazen. Ook zien we schapen met lammetjes en tot onze verbazing zijn er al schapen geschoren en zijn soms zo kaal dat hun lammetjes meer vacht hebben dan de moeder. Er zijn in deze omgeving ook veel ganzen te vinden  maar ook andere vogels zoals aalscholvers en eenden met jonge eendjes. Er is genoeg te zien en dan vergeten we de scheep-en pleziervaart nog. Op de gecreëerde meren rondom de IJssel wordt met plezierboten gevaren en er wordt gezeild dus er is werkelijk voor elk wat wils. Er is zelfs een pondje waarmee je naar de overkant van de IJssel kan varen.

We komen aan het eind van onze wandeling en halen onze auto in Doesburg op en gaan huiswaarts. Het was een prachtig wandeling op een mooie zonnige zondag.

bloesem aan de bomen