Grote Haan

Haan in een mal gemaakt

Vrijdag 21 April

Nu ben ik amper thuis en was helemaal niet van plan om iets met klei te gaan doen maar ik kon het niet laten dus ben ik gewoon begonnen.

Vanmiddag heb ik eerst bij de mallen in de berging gezocht naar de juiste mal. Klei heb ik altijd op voorraad dus dat is geen probleem. Ik wilde iets groots maken en heb daarom de grootste mal genomen die ik heb .

Het is eigenlijk best een lastig werkje om in een mal wat te maken. Belangrijk is dat je het net genoeg laat drogen zodat de klei niet inzakt en bewerkbaar blijft, dus een kwestie van timing. Meestal ben ik daar wel goed in maar na onze vliegreis van 2 dagen geleden functioneert niet alles.

Toch maar begonnen met het verwerken van de klei en laat het nu prima zijn gegaan. Alles vlotte goed en in een mum van tijd had ik de haan gemaakt. Ik heb hierbij roodbakkende klei gebruikt zonder een bepaalde reden.  Ik heb de kippen die ik voor de vakantie heb gemaakt erbij gezet om het verschil in grootte te laten zien.

Nadat de haan gemaakt en afgewerkt was kwam ik aan het meten en zag tot mijn grote schrik dat de haan met de huidige afmeting net niet in mijn oven gestookt kan worden. Nu hoop ik dat als de klei droogt de haan een aantal centimeters kleiner wordt, wat meestal wel gebeurt zodat de haan alsnog in de oven gestookt kan worden. Het is even afwachten.

Wat ik met de haan ga doen als hij biscuit is gestookt weet ik nog niet daar denk ik wel weer over na als hij voor de eerste keer gestookt is. Hierover later meer…..