Amerika (17)

Dinsdag 4 april

Wat we vandaag beleven.

Als we wakker worden heeft het gesneeuwd. Het is koud maar de zon schijnt aan een bijna wolkeloze hemel.

We ontbijten en vertrekken om de andere 7 Overlooks (uitzichten) te bekijken in een andere arm van de Canyon. Omdat we vroeg rijden zijn we één van de eersten die over de besneeuwde weg rijden. Het is nog maagdelijk overal om ons heen.
Je zou je wanen in Finland en een rendier met een slee zou hier niet misstaan. En dan te bedenken dat New Mexico en Arizona woestijn landen zijn waar het niet dagelijks sneeuwt in de winter. We voelen ons dan ook zeer vereerd dat we dit mee mogen maken.

We rijden naar het eind van de vallei om de Spider Rock Overlook te bekijken, een prachtige rots die tientallen meters omhoog rijst in het landschap. We genieten en maken foto’s. Vanuit dit punt rijden we terug naar waar we vandaan kwamen en bezoeken de overgebleven overlooks.

Bij een van de overlooks kan je afdalen naar de vallei beneden. Het is 200 meter dalen en 2 uur heen en terug. We besluiten een stukje te lopen om te zien hoe de sneeuw condities zijn. We vragen aan een ranger of het veilig genoeg is, hij zegt ja maar we willen het toch voor ons zelf zien. Het valt mee en het pad is prima, breed en niet moeilijk om te lopen. Ondanks de sneeuw is het langs de wanden van de berg lekker warm. Na verloop van tijd komen we in de vallei aan, ook daar heeft het gesneeuwd maar niet half zoveel als boven, We zijn blij dat we de wandeling gemaakt hebben want het was echt de moeite waard, Het was geweldig met al het uitzicht wat we hadden.

Als weer terug zijn bij de camper heeft het boven al goed gedooid en onze schoenen zijn bedekt met grote klompen klei. We maken wat te eten klaar en doen dan nog de overgebleven overlooks en rijden verder richting Holbrook wat op de Highway 40 ligt en wat route 66 wordt genoemd, de Highway van oost naar west dwars door Amerika.

Onderweg stoppen we nog bij de Hubbel Trading Post in de plaats Ganado van de Navajo indianen. Hubbel was een Deen die de Trading Post heeft opgestart. Het is een authentieke post en ziet er nog precies zo uit als toe het is opgestart. Er wordt huisvlijt van de Navajo;s verkocht zoals, kleden die met een weefgetouw zijn gemaakt met de kleuren rood en wit, de kleuren van Ganado. Verder verkopen ze potten van klei en gevlochten mandjes en boeken over de Navajo’s.

We kijken nog even bij de stallen en het vee en gaan nog even naar het informatie centrum waar een weefster ons verteld over haar baan bij het Trading centrum en dat ze al 36 jaar kleden weeft en over de Navajo indianen en hun problemen in het algemeen en onderling, het is niet fraai.
We verlaten de trading post en rijden  nog ruim een uur verder naar de plaats Holbrook waar we naar een camping gaan en 2 dagen willen blijven om de omgeving te verkennen We rijden nu een andere tijdzone in en krijgen er een uur bij. Het zal niet de laatste keer zijn.

We hebben vandaag 154 mile gereden en 5 km gelopen.