Amerika (15)

San Juan Lake

Zondag 2 april

Vandaag blijven in de buurt van Farmington.

We rijden na het ontbijt eerst naar de Navajo dam die ten noordoosten van Farmington ligt op de staatsgrens van New Mexico met Colorado. Hier is ook het Navajo meer en de rivier San Juan. De weg er naar toe is erg mooi om te rijden en omdat het zondag is zijn er nog niet veel mensen onderweg. Het is een beetje mistig en er hangt een mistvlaag over de rivier wat een aparte sfeer geeft, ook is het koud (1 graad). In de San Juan rivier staan mensen te vissen. Het is er een drukte van belang, Ze vissen op Forel.

Onderweg proberen we gas te tanken maar de alles is dicht omdat het zondag is. De benzine stations zijn wel open maar het gas staat op een apart terrein en er moet altijd bij het tanken iemand aanwezig zijn die gecertificeerd is.

We tanken benzine en halen koffie en ontmoeten een indiaan die het geweldig vindt dat we Amerika bezoeken en vraagt waar we vandaan komen en als hij hoort dat we uit Holland komen is hij dol enthousiast en zou ook vraag een keer naar Europa op vakantie gaan om de molens te zien. Leuk is dat Amerikanen zich geen voorstelling kunnen maken hoe het erbij ons uitziet en hoe klein het is, maar dat verbaasd je niet als je hier rondrijdt want in Amerika zijn er grote vlaktes met niets.

Een Kiva

Nadat we de dam en het meer bekeken hebben rijden we naar Aztec Ruins National Monument. Het is een openluchtmuseum waar je kan zien waar de Azteken leefden. Er zijn restanten van de huizen waarin ze geleefd hebben rond 1000 jaar na Christus. Het blijkt dat er helemaal geen Azteken gewoond hebben maar dat ze het voor het gemak zo noemen. Er is door archeologen vastgesteld dat ze niet weten wie er in de huizen geleefd hebben. Het komt er op neer dat iedere bevolkingsgroep een andere visie heeft over het gebeuren. De huizen zijn net zoals in het park waar we een paar dagen geleden zijn geweest in de grond gegraven met een gat in het dak. Hierin leefde men half onder de grond wat voor ons misschien onbegrijpelijk lijkt maar het zal een doel gehad hebben, maar ook dat weten ze niet precies. Wat nu het ware verhaal is geweest doet er niet toe, het is interessant om het zien en te horen.

een handgemaakte mok met oor

Wat voor mij extra leuk was dat er ook aardewerk is gevonden wat nu in het museum in een vitrine staat en te bezichtigen is.

Het dorp van de Azteken zoals we het zullen noemen is voor een groot gedeelte nog in tact. Het dorp bestaat uit huizen die op elkaar zijn gebouwd met een gat in het dak. Middenin het dorp ligt een Kiva wat zoveel is als een vergaderzaal voor bijeenkomsten. Deze Kiva’s zijn rond, sommige zijn klein voor minder belangrijke zaken en andere zijn groot voor belangrijke zaken en hier wordt ook bezoek ontvangen. Zeker weten doet men het niet, het blijft giswerk.

Prairie hondjes

Als we uitgekeken zijn is het etenstijd en maken we een potje klaar op het parkeerterrein van het museum. We hebben uitzicht op een prairie waar we een aantal prairie honden zien lopen. Niet dat we dat wisten maar we hebben gevraagd wat het voor dieren waren. Ze zijn niet zo groot als je zou denken. Ze hebben ongeveer de grootte van een konijn.

We rijden terug richting Farmington en onderweg zien we een camping in Bloomfield wat nog net iets ten oosten van Farmington ligt. We besluiten hier te overnachten en gaan morgen verder.