Kandelaars

Het is nog geen tijd voor kandelaars maar het stond al een tijdje op mijn lijst maar het was er qua tijd nog niet van gekomen.

Eigenlijk had ik voor de kerst de kandelaars al willen draaien maar het was er niet van gekomen. Eigenlijk wist ik ook niet precies hoe ik ze in elkaar moest knutselen en dat gaf enig denkwerk want ik had er alleen maar een slechte foto van.

De kandelaar wordt in gedeeltes opgebouwd. Ik ben begonnen met de cups waar de kaarsen in komen te staan. Dit op zich is al een hele klus omdat ze toch wel dezelfde grootte en hoogte moeten hebben vind ik. Het hoeft niet op de millimeter, het is uiteindelijk handwerk maar het moet ook niet te ver afwijken.
Alles is gedraaid van witte draaiklei.

Nadat ik de cups gemaakt had heb ik ze in plastic gepakt zodat het niet te snel droogt en de klei bewerkbaar blijft. Vervolgens heb ik op een gipsplaat een ronde ring gedraaid, die ik nadat de ring losgelaten had van de gipsplaat in tweeën heb gesneden. Deze twee ringen ook weer in plastic gepakt en vervolgens begonnen met de voet.. Ook dit was een uitdagend werkje want de voet en de ring moeten in verhouding zijn om er een mooi geheel van te kunnen maken. Het moet allemaal precies passen anders kom je ergens klei te kort. (Te zien door op de foto te klikken).
Het is me redelijk gelukt en ben er tevreden over.

Nadat ik alles gedraaid had heb ik de onderdelen in elkaar gezet. Eerst heb ik de voet en de ring met elkaar verbonden. (De ring is hol van binnen) en daarna heb ik de cups op de ring geplaatst. Alles heb ik bevestigd met kleislib.
Inmiddels staan de kandelaars te drogen en ik ga verzinnen welke kleur glazuur ik wil gebruiken.
Ik denk dat ze wit of crème wit worden maar daarover meer in een ander blog..

 

 

2 Reacties op “Kandelaars

  1. Het heeft wel wat zweetdruppels gekost maar het was het waard.

Comments are closed.