Een kip en een haan

Meestal maak ik ergens in de buurt van Pasen een paar kippen en geef ze dan een gele kleur. Voor mij heeft de kleur geel te maken met Pasen.
Dit jaar wilde ik eens een andere kleur gebruiken om niet altijd hetzelfde te doen en zie hier het resultaat!

De kippen zijn gemaakt van rode klei. De body’s heb ik in een mal gemaakt om een mooie ronde vorm te krijgen. De kop, vleugels en de andere attributen zijn handgevormd en op het lijf gezet toen de klei al wat harder geworden was. Ik bevestig de delen met kleislib op het lijf en druk alles goed aan voor een sterke verbinding.

Toen de losse delen bevestigd waren de kip en haan een kleine week laten drogen, Vervolgens heb ik kleurpigmenten opgebracht op de vleugels en de staart van de kip . Dat heb ik gedaan om de combinatie kleurpigmenten en glazuur te gebruiken op hetzelfde werkstuk en te zien hoe het uit zou vallen. Een probeersel dus!
Ik kon het niet laten om toch weer geel te gebruiken.
De haan heb ik niet bewerkt met kleurpigmenten alleen geglazuurd.

Het pluimvee daarna gestookt op 960 graden en af laten koelen en daarna een paar dagen weggezet om te overwegen welk glazuur ik zou gebruiken. De keuze werd glansoker omdat dit voor mijn gevoel het dichts bij de kleur komt van “Barnevelders”. Vergeef me mijn artistieke interpretatie.

De lijven heb ik bewerkt met glansoker en verder heb ik rood glazuur gebruikt voor de kammen, lellen,veren en staart van de haan. Op de scherpe randen komt de rode klei door het glazuur heen. Dit komt omdat op scherpe randen de glazuur altijd gaat lopen wat bij rode klei een mooi bijeffect heeft.

Na dit experiment heb ik de haan en de kip gestookt op 1060 graden en ik was blij met het eind resultaat. Ze staan nu mooi te zijn in de hal.

 

2 Reacties op “Een kip en een haan

  1. Wat mooi! Deze hebben voor zover ik het zie op mijn telefoon, iets paars. De aanstaande lijdenstijd waarin we nu eigenlijk zitten is paars van kleur volgens de christelijken overleveringen. (De vasten) Je ziet b.v. ook een paarse kleur om de berken hangen, voordat ze uitlopen. Volgens Itten (kleuren expert) is de onbewuste kleur van paars weer geel! Mooi beeld dus voor de aanloop naar Pasen Bedankt!

Comments are closed.