Schotel

De schotel op de foto is gedraaid op een gipsplaat. Ik heb witte draaiklei gebruikt en nadat de schotel gedroogd was is het gedecoreerd met verschillende kleuren kleurpigmenten. De doorsnee van de schotel is 24 cm. De schotel laten drogen en gestookt op 960 graden. Daarna bewerkt met transparant glazuur en opnieuw gestookt op 1220 graden. Op de foto is de schotel nog niet geglazuurd
Het werken op een Gipsplaat en waarom ik het gebruik.

Als je kleine werkstukken op een draaitafel maakt is het gemakkelijk om het voorwerp wat je gedraaid hebt met een snijdraad van de draaitafel los te maken. Maak je grote werkstukken of platte en hoge schalen dan wordt het moeilijker om de werkstukken er goed af te krijgen zonder dat de bodem vervormt, daarom gebruik ik een plankje of een gipsplaat. Het nadeel van een plankje is dat het ruw is en het hout krom kan trekken door het vocht. Bij een gipsplaat trekt het vocht in de plaat maar vervormt hierdoor niet. Ook laat het werkstuk vanzelf los van de plaat als het vocht eruit is getrokken waardoor je een vlakke bodem krijgt.

Het vastzetten van een plankje of een gipsplaat

Gebruik je een plankje of gipsplaat dan maak je van een kleine bol klei een platte egale plak op de draaitafel en hierin maak je een aantal kervingen. (Zie vergroting van de foto door op de foto te klikken). Als je dit gedaan hebt druk je de gipsplaat in het midden van de kleiplaat zodat alles gecentreerd is. Vervolgens maak je de bovenkant van de gipsplaat vochtig met een spons, hierdoor blijft de klei beter plakken op de gipsplaat.
Nu kun je gaan draaien met het stuk klei wat je nodig hebt voor je werkstuk.

Ik heb vervolgens een schaaltje gedraaid op een kleine gipsplaat te zien op de foto. Als je klaar bent kun je de gipsplaat voorzichtig van de draaitafel halen door bijvoorbeeld een lomer onder  de gipsplaat te duwen en de plaat voorzichtig op te wippen. Het werkstuk blijft op de gipsplaat zitten. Je laat het geheel nu een tijd drogen tot het moment dat het werkstuk loslaat van de gipsplaat. Dit kan lang of kort duren, het heeft te maken met de grootte van het werkstuk, de hoeveelheid water dat in de klei zit en de dikte van de klei.

Als alles leerhard is kan je de onderkant nog afdraaien wat inhoudt dat je het een beetje modelleert indien dat nodig mocht zijn. Dan komt de rustperiode van het werkstuk om te drogen en als het goed droog geworden is kan je het werkstuk biscuit stoken op 960 graden. Wordt vervolgd.

2 Reacties op “Schotel

  1. Wat een mooie schaal. Iets heel anders dan anders. Echt heel mooi! Groetjes en maak er vooral meer!

    • Dank je wel. Er komen zeker nog meer schalen op den duur.

Comments are closed.