Toren

Een maal per week ga ik naar een keramiek cursus. Ik doe dit al een behoorlijk aantal jaren. Als na de zomervakantie de cursus weer begint bedenken de cursisten een nieuw onderwerp om uit te bouwen gedurende het cursus jaar. Mijn onderwerp voor 2017 is torentjes maken in verschillende soorten en maten. De techniek die ik gebruik is draaien en handvormen in combinatie met decoreren en glazuren. Het zijn allemaal op zich zelf staande technieken waardoor de kans van mislukken ruimschoots aanwezig is, maar dat is juist de bedoeling zodat je er iets van leert.

De toren op de foto is voornamelijk opgebouwd met gedraaide potten, die verschillende breedtes en hoogtes hebben. De onderkant is de grootste pot en daarna worden ze steeds smaller. Ik heb hiervoor witte draaiklei gebruikt. Nu heb ik bij deze toren steeds pech gehad omdat er wat afbrak of omdat bepaalde potten niet goed genoeg op elkaar pasten. Niet altijd verloopt alles vlekkeloos, dus het was een hele uitdaging. De toren is niet zo hoog geworden als dat ik hoopte maar heeft nog steeds een hoogte van 68 cm.

De toren bestaat uit twee delen in verband met hoogte van de oven. Nu lijkt het als of de toren scheef is, maar ik heb de delen niet goed op elkaar gezet. Er komt een ring tussen de twee delen die nog gestookt moet worden. Voor de decoratie heb ik kleurpigmenten gebruikt. Daarna is alles biscuit gestookt op 960 graden en nog een keer op 1060 graden alvorens sommige delen met transparant glazuur te hebben bewerkt voor de glans.

Na de voorjaarsvakantie begin ik aan de volgende toren.

1 Reactie op “Toren

Comments are closed.