Wierookschaaltjes & kleine schaaltjes

Dinsdag 30 januari

Wierookschaaltjes

De laatste weken heb ik een aantal wierookschaaltjes gemaakt. Het is makkelijk werk en je maak er gauw een aantal. Ze zijn handgemaakt.

Uit plakken gerolde klei snij ik de lengte en breedte van het schaaltje. Dan laat ik de klei een tijdje drogen zodat ik het beter kan vormen. Hiervoor gebruik ik een stuk plastic pijp waar ik de klei overheen leg en verder laat drogen.

Als de klei leerhard is haal ik de klei van de pijp en plak op het het bovenste gedeelte een balletje klei waarin ik een gaatje prik.
Voor het gaatje gebruik ik een buisje met de goede diameter voor het wierookstokje. Je kan ook cocktailprikkers gebruiken.
Maak het gaatje niet te klein want klei krimpt altijd bij het stoken ( ± 10%)
Vervolgens decoreer ik de de schaaltjes en worden ze 2 maal gestookt. De laatste stook is gedaan op 1100 graden met transparant glazuur.

Het linkerschaaltje op de foto is bewerkt met sinterengobe en niet geglazuurd met transparant glazuur.

De witte schaaltjes zijn gedraaid en hebben een doorsnee van 4 cm. Ze worden gebruikt om olie in te branden. Ze zijn bewerkt met witte sinterengobe en in de tweede stook gestookt op 1100 graden waarna de sinterengobe een glanslaagje krijgt.