Een nieuw torentje

Oude vaas

Een tijd geleden misschien in 2016 heb ik eens een projectje gehad waarop ik op gedraaide werkstukken afbeeldingen maakte van huisjes.

Deze pot/vaas had ik gedraaid om bloemen op te zetten maar de vaas met de bloemen gaf een rommelig effect, kortom, ik vond het niet mooi en de vaas kwam op de bovenste plank te staan van voorwerpen waar ik nog een keer wat mee kan doen of niet.

Met huizen gedecoreerd schoteltje

De vaas is gedraaid van witte klei en nadat de klei wat gedroogd was heb ik met een mesje de tekening in de klei gekerfd. Vervolgens heb ik alles ingekleurd met kleurpigmenten en de overtollige kleuren weg geschraapt zodat de kleuren voornamelijk in de kerven zijn achter gebleven. Een hele klus maar wel leuk werk.

De klei laten drogen en daarna biscuit gestookt en vervolgens geglazuurd met transparant glazuur en opnieuw gestookt op 1220 graden waardoor de pot dicht sintert en waterdicht wordt.

Omdat ik nog steeds tussendoor torentjes maak tijdens mijn andere bezigheden kwam ik op het idee om van deze oude vaas ook een torentje te maken.

De vaas opgewaardeerd als Torentje

Vervolgens een torentje gedraaid van witte draaiklei en op maat gemaakt zodat het precies op de vaas past. Nadat het torentje droog was heb ik het gedecoreerd met verschillende kleurpigmenten en het verder laten drogen wat ongeveer een week duurt. Het torentje heb ik gestookt op 960 graden en daarna nog een keer gestookt op 1060 graden.

Het is een vrolijk geheel geworden zoals je kan zien op de foto. Het torentje zelf is op de foto nog niet geglazuurd met transparant glazuur maar het gaat om het geheel.

En zo groeit mijn verzameling torentjes langzaam maar zeker. Ze staan als verzameling in de vensterbank in mijn werkkamer en is een bont geheel.

1 Reactie op “Een nieuw torentje

Comments are closed.