De haan

Woensdag 3 mei

Op 21 april heb ik deze haan in een mal gemaakt en onlangs heb ik hem afgewerkt. Het werken met een wat groter werkstuk vraagt toch een andere aanpak dan de kleinere werkstukken.

Nadat ik de haan ongeveer een week heb laten drogen is de haan gestookt op 960 graden en dit noemen we de biscuit stook. De klei is dan in hardheid verandert en kan tegen een stootje waardoor het werkstuk niet meer zo snel kan beschadigen.

Voor de verdere afwerking heb ik vier soorten glazuur gebruikt. Op de kam, staart en lellen heb ik rode glazuur gebruikt, op de borstveren heb ik groen glanzend glazuur gedaan en de romp is met blauw glazuur bewerkt te zien op de vergroting van de foto’s terwijl ik de snavel bewerkt is met geel glazuur.

Kop met kam

Het was een heel karwei om de glazuur mooi op de haan te krijgen want je moet netjes langs de randen werken om een strak geheel te krijgen. Ook gaat het wel eens fout bij het glazuren doordat verschillende soorten glazuren door elkaar gaan lopen. Het effect kan dan per ongelijk heel erg mooi zijn maar soms ook niet. Het is altijd afwachten hoe het glazuur op het werkstuk en de soort klei die gebruikt is zich verhoud ten opzichte van elkaar.

Maar ook deze keer is het weer goed gelukt en heeft de haan inmiddels een goed tehuis gekregen waar hij het zeker goed zal doen.

De veren

1 Reactie op “De haan

  1. Ik ben er blij met deze mooie haan en… ze kraait ons niet wakker..

Comments are closed.