email Contact
kaartje van het zuiderzeepad
De route

© Erica Makkink

 




Zuiderzeepad
Oosterzee-Ossenzijl

Zaterdag 1 oktober 2011

Omdat het weer nog steeds mooi is besluiten we op korte termijn nog een wandeling te maken van het Zuiderzeepad. We lopen van Oosterzee naar Ossenzijl, een plaats in de kop van Overijssel, we verlaten Friesland en gaan nu Overijssel verkennen. De te lopen afstand vandaag is 23 km.

Tjeukermeer

Haven Oosterzee, Tjeukermeer
We vertrekken met auto en fietsen richting Ossenzijl waar we de auto parkeren en naar Oosterzee fietsen, een afstand van 16 km. In Oosterzee drinken we eerst koffie en vragen in het restaurant of we de fietsen mogen parkeren wat geen enkel probleem is. We lopen eerst langs het Tjeukermeer, een prachtige wandeling waar van alles te zien is. Het is al druk op het meer dit vanwege het mooie weer en omdat het weekend is. Jammer voor de zeilers is dat er geen wind staat. We lopen door en komen in de plaats Echtenerbrug waar we besluiten om wat te eten. Het is er gezellig druk en we zitten naast het kanaal waar de boten langs komen dus er is veel te zien.
meeuwen
Meeuwen op het Tjeukermeer

Na de lunch lopen we verder want we moeten nog helemaal naar Ossenzijl. Langzamerhand veranderd het landschap en komen we terecht in een rietlandschap met drassige veengronden zoals je ziet in de Weerribben waar we later nog door zullen komen. We lopen regelmatig langs het kanaal tot dat we bij een handbediening pontje komen. Natuurlijk ligt het pontje aan de overkant dus moeten we eerst zorgen dat we het pontje naar ons toetrekken. Dat valt nog niet mee en het gaat langzaam. Net als we het ding aan onze kant hebben getrokken komen er nog een aantal fietsers die zo op het pontje kunnen springen. We werken ons met z'n allen naar de overkant en vervolgen de route. Het heeft 15 minuten gekost om aan de overkant te komen.

We vervolgen onze route en hebben nog een tiental kilometers voor de boeg voordat we Ossenzijl bereiken waar onze auto staat. We nemen halvewege nog een rustpauze en beginnen dan aan het laatste stukje. Het was een prachtige afwisselende wandeling maar wel warm. We halen onze fietsen op in Oosterzee en gaan dan huiswaarts.


Horeca: Oosterzee en Echtenerbrug
Openbaarvervoer: We hebben op deze route geen gebruik gemaakt van het openbaarvervoer
Home | Omhoog
pix
Tjeukermeeer
Scheepvaart op het Tjeukermeer
Tjeukermeer
Genieten aan het water
Zwanen
Zwanenfamilie
Veengronden
Veengronden