Schaal

Vrijdag 12 januari

Deze schaal is gemaakt van roodbakkende klei.
Het is een probeersel met een andere kleur klei en hoe hier de verschillende kleuren pigmenten op uit komen.

Het is maar gedeeltelijk gelukt. Sommige kleuren doen het erg goed op de rode kleur, sommige kleuren komen wat minder tot hun recht of de rode klei komt door de pigmenten heen.

Door deze dingen uit te proberen leer je erg veel. Ik schrijf daarna altijd in een schrift welke materialen ik gebruik en hoe het na de stook eruit ziet en of het voor verbetering vatbaar is.

Je krijgt bij iedere stook een andere uitkomst. De kleuren van de pigmenten zien er anders uit bij een stookhoogte van1060°,  1100° of 1220° of hoger. Dit geldt ook voor de verschillende soorten en kleuren klei. Een kwestie van uitzoeken en/of ervaring.

De schaal is gedraaid op een gipsplaat. Hierdoor blijft de bodem mooi egaal. Nadat de klei gedroogd was heb ik het al ronddraaiend op de draaitafel bewerkt met kleurpigmenten. Vervolgens heb ik de schaal beschuit gestookt en daarna bewerkt met transparant glazuur en opnieuw gestookt op 1100 graden. Door te klikken op de foto (vergroting) zie je hoe de kleuren zich hebben gehouden en welke het goed doen en welke niet

1 Reactie op “Schaal

Comments are closed.