Torentje

Dinsdag 19 december

Klaar om te decoreren

Zoals jullie weten houd ik van torentjes maken. De torentjes die ik hiervoor gemaakt heb zijn allemaal gedraaid maar nu wil ik weer eens terug naar mijn vroegere werkwijze.

Oorspronkelijk maakte ik altijd torentjes of huisjes met de hand en eigenlijk vind ik dat het leukst om te doen. Het verschil zit voor mij in de speelsheid van het voorwerp. De torentjes die ik draai neigen naar een soort stijfheid, rechtheid wat je  al gauw krijgt met draaien, terwijl met handwerk er al gauw een nonchalante vrijheid ontstaat die beter bij mij past.

voorkant torentje

Het voordeel van draaien en handwerk is dat je het kan combineren. Ik heb de body van het torentje met de hand gemaakt. Hiervoor heb ik eerst klei uitgerold en met een deegroller zodanig gerold dat ik de juiste dikte heb gekregen en lange stukken waaruit ik repen scheur waarvan ik dan een muur rondom maak. Hier bovenop ga ik dan verder met het opbouwen van de muren.

Als ik de gewenste hoogte heb laat ik het geheel drogen totdat het leerhard is. Dit doe ik omdat ik dan beter de ramen en deuren uit kan snijden en geen rafel randen krijg die ik weer bij moet werken. Hierna laat ik alles drogen.

Bij dit torentje heb ik het bovenste gedeelte gedraaid en kan je het verschil zien in de werkwijze. Het bovenste gedeelte is niet verwerkt in de toren zelf om de eenvoudige reden dat het totale torentje dan te hoog wordt en niet meer in mijn oven kan staan.

Na een aantal dagen nadat het torentje droog genoeg was heb ik alles gedecoreerd met verschillende kleurpigmenten. De ondergrond heb ik wit gehouden voor het rustpunt. Vervolgens heb ik de rest van de kleuren aangebracht.

Achterkant torentje

De kleuren stel ik zelf samen om de gewenste kleuren te krijgen waar ik op dat moment mee wil werken. Als basis kleur gebruik ik dan wit kleurpigment en voeg hierbij andere kleuren net zo lang totdat ik de gewenste kleur heb gekregen. De kleuren die ik deze keer gebruikt heb zijn wit, donkerrood, bruin, lichtblauw, lichtgeel en wat zwart voor de randen

Inmiddels is alles gedecoreerd en staat het te drogen en een dezer dagen kan het geheel biscuit gestookt worden. Daarna ga ik glazuren en hiervoor ga ik transparant glazuur gebruiken en stook ik het nog een keer op 1060 graden.