De laatste bekers

Zaterdag 9 september

Een kant van de bekers

Er zijn nog 2 bekers van de eerste serie die ik gemaakt heb. Deze bekers hebben niets te maken met project “Op de Kop”. Ze zijn blijven staan omdat ik eerst het project heb afgemaakt.

De bekers waren al biscuit gestookt maar moesten nog gedecoreerd worden wat ik onlangs heb gedaan. Vervolgens heb ik ze gestookt met transparant glazuur op 1220º.
Op de begeleidende foto’s zijn ze nog niet geglazuurd en hoog gestookt.
Als ze gestookt zijn komt er glans op de bekers en dit vertekend het beeld van de decoratie enigszins daarom heb ik ervoor gekozen om de foto’s te maken voordat de bekers geglazuurd werden. Nu komt de decoratie beter uit.

Andere kant van de bekers

De bekers hebben een witte ondergrond en zijn bewerkt met kleurpigmenten die ik eerst op de binnenkant en de ondergrond heb opgebracht. Hierna heb ik het goed laten drogen en er vervolgens de afbeeldingen opgebracht, ook weer met kleurpigmenten. Later heb ik rood en zwart glazuur opgebracht op de oren. Niet te zien op deze foto’s.

De bekers zijn 8 cm hoog en hebben een doorsnee van 9½ cm. Een fikse mok zou je kunnen zeggen. Verder heb ik de vrijheid genomen om de oren zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van de bekers aan te brengen.

De bekers noem ik primitieve kunst omdat er bewust niet gekeken is naar perfectie maar naar het spontane decoreren met imperfectie en al.

Ik heb het als zeer leuk werk ervaren en ga in de toekomst zeker nog vaker van dit soort bekers maken. Soms moet je  gewoon eens wat anders doen en fouten durven maken.