De lente

Het is dooi en de sneeuw is bijna weggesmolten. Alleen de opgeschoven hopen sneeuw zijn er nog en het zal nog wel even duren voordat ze helemaal weg zijn.
Het motregent en het is saai weer. Vanmorgen een kijkje genomen in onze bollenbak en tot mijn grote verbazing beginnen er al wat bollen op te komen en dat geeft toch wel een lentegevoel waar je blij van wordt. De bollen zijn  tijdens de vorst afgedekt geweest dus konden we niet goed zien of ze al opkwamen.

Zoals je kunt zien op de foto zijn de eerste sneeuwklokje al in bloei en dat was een verrassing. Het zijn er nog maar een paar maar het begint te komen. Als de bollen die in de bak staan de winter goed hebben doorstaan komen er nog verscheidene soorten uit de grond wat inhoud dat er steeds wat bloeit gedurende een aantal weken/maanden.

De bollen die in de bak staan vallen in de categorie “Stinzenplanten”. Dit woord is afgeleid van het Friese woord “Stins” voor stenen huis en vormen een groep van verwilderde planten/bollen. Ze komen elk jaar opnieuw op en vermeerderen zich. Je hoeft niet elk jaar opnieuw bollen in de grond te stoppen. Het is ieder jaar weer een vreugde om in het vroege voorjaar alle bollen te zien uitkomen.

Er zijn speciale kwekerijen waar Stinzenplanten en bollen te koop zijn.