Keramiek oven

Nu heb ik het al een paar keer over mijn oven gehad waar ik de klei in stook of bak. Het is misschien wel een goed idee om er iets over te vertellen. De oven die ik heb heeft een inhoud van ongeveer 30 cm hoog bij 36 cm breed en kan een temperatuur bereiken van 1300 graden wat afhangt hoe dicht de oven bij de bron staat, daar waar de elektriciteit het huis binnenkomt. Hoe dichter de oven bij de bron staat hoe beter het is. De gewenste temperatuur wordt dan bereikt en je verbruikt daardoor minder stroom.
Om de oven te stoken gebruik ik de bijkeuken, omdat die naast de meterkast ligt en omdat er een goede afzuiging naar buiten is. Dit is belangrijk omdat de eventuele hinderlijke stoffen niet het huis in gaan.
De oven hoeft niet op krachtstroom gestookt te worden wat in mijn geval wel fijn is, want we hebben in dit huis geen krachtstroom. Zwaardere ovens waarin hoger gestookt kan worden hebben krachtstroom nodig, maar in mijn geval is dat als hobbyist niet nodig.
 

Op de foto zie je de binnenkant van de oven waar in de wand de spiralen zitten die de oven verwarmen. Onder op de bodem plaats je de ovenplaat op drie cilinders. Heb je veel spullen om te stoken dan kan je meerdere ovenplaten gebruiken.  Hiervoor gebruik je de stapelcilinders die je in de oven ziet staan op de foto, ook die zijn weer stapelbaar. Deze gebruik je om de afstand tussen de platen te bepalen. De cilinders zijn te verkrijgen in verschillende hoogtes en breedtes.
Dit zijn de attributen die je bij een oven nodig hebt. Je kunt de oven op verschillende temperaturen stoken, dit heeft te maken met wat je maakt. Heb je dingen gemaakt waarvan je eet en/of drinkt dan stook je als laatste stook, waar je ook de glazuur opbrengt, op 1220 graden dan zijn je spullen microwave en afwasmachine bestendig en nemen geen etensresten of andere stoffen meer op in de klei. De voorwerpen zijn dan dicht gesinterd. Dit geldt ook voor voorwerpen die je het hele jaar door buiten hebt staan of voor bloemvazen.
Maak je sierspullen zoals kandelaars etc. dan glazuur je op 1060 graden het is dan niet waterdicht, maar dat is ook niet nodig.

Als je werkstukken klaar zijn nadat je ze gemaakt hebt laat je ze ongeveer een week drogen afhankelijk van de grootte en hoeveelheid klei die je gebruikt hebt. Hierna wordt alles, zoals je dat in vaktermen noemt, biscuit gebakken. Ik doe dat op 960 graden, maar het wordt ook wel op 1000 graden of ergens er tussenin gedaan. De stookduur hangt een beetje af van de hoeveelheid spullen die in de oven staan en duurt meestal tussen de 4 of 5 uur. Als je op 1220 graden stook kan je er een uur bijtellen. De oven mag geopend worden als het afgekoeld is tot onder de honderd graden. Je kunt hier ongeveer 12 uur of meer voor rekenen. Wederom afhankelijk van de hoeveelheid spullen die in de oven staan en de stookhoogte. Je moet dus enig geduld betrachten voordat je het resultaat kunt zien. Maak je de oven te vroeg open dan barst het glazuur of het werkstuk vertoont barsten en dat kan niet de bedoeling zijn van je mooi gecreëerde werkstuk.