Advent

20161204-bos-1Het vriest momenteel behoorlijk in het oosten van het land. Er worden waarden bereikt van min 9 graden en dat mag je best koud noemen. Het fijne ervan is dat je heerlijke wandelingen kunt maken. De zon schijnt en als je je warm aankleed is het goed te doen. De natuur knispert en je kunt prachtige foto’s maken.

De ganzen trekken zuidwaarts om warme oorden op te zoeken. Ze vliegen in formatie wat mooi is om te zien. De ijsbaan hebben ze vol laten lopen met water in de hoop dat het een beter schaatsjaar wordt dan vorige jaren.

In de adventtijd hoor je in de verte en vlakbij de Midwinterhoorn blazers wat bij iedereen de sfeer van de komende kersttijd oproept. Het is van oudsher een traditie tijdens de Advent weken. Er mag alleen in die periode geblazen worden vandaar dat je het overal hoort.

De midwinterhoorn is een traditioneel houten instrument die heden ten dage nog wordt gebruikt in de Achterhoek, Twente, de Veluwe. het zuid oosten van Drenthe, het oosten van Salland en op sommige plaatsen in Duitsland nabij de grens met Nederland. kersttijd

Een midwinterhoorn wordt gemaakt van een Berken -elzen -of wilgenstam. Hoewel dit instrument van hout is gemaakt, wordt hij als hoorn gerekend tot de koperblazers. De toon wordt gevormd door de spanning van de lippen. Er kunnen dan ook alleen natuurtonen worden voortgebracht, bijvoorbeeld G-c-e-g. De vorm van de hoorn doet denken aan de carnyx van de Kelten. Hiervan zijn bij opgravingen diverse exemplaren tevoorschijn gekomen in onder meer Schotland en Frankrijk.
Voor verdere informatie zie: (Bron wikipedia)