Kersthuisjes

20161203keersthuisjesDeze kersthuisjes heb ik jaren geleden gemaakt maar het leek me wel leuk om ze nog een keer te plaatsen.

Elke kerst komen ze weer voor de dag en plaats ik ze ergens in de huiskamer. De huisjes zijn gemaakt van gerolde platen witte klei en met de hand in elkaar gezet op een bodem van klei. De platen worden gescheurd en dan aan elkaar gemonteerd met kleislib. Als de klei leerhard is snij ik de deuren en ramen uit maar eerst leg ik  nog een stukje gerolde klei op de plek waar de ramen en deurtjes komen en dan snijd ik ze uit. De daken worden op dezelfde manier gemaakt en tegen elkaar gezet. Niet alles past precies op elkaar maar dat is ook niet de bedoeling.

Als alles droog is geef ik de gevels een kleurtje met kleurpigment en dan worden de huisjes biscuit gestookt op 960 graden Bij de tweede stook heb ik de daken geglazuurd met blauw glazuur en gestookt op 1060 graden.

In een later stadium heb ik de boompjes gemaakt. De slierten zijn gemaakt met een knoflookpers en daarna geglazuurd met groen glans glazuur. Het huisje links heb ik verfraaid met kunstgroen aan de boom die achter het huisje staat.