Een aantal schalen

20161117schalenDrie verschillende schalen voor allerlei doeleinden. De schalen zijn gedraaid met witte draaiklei wat betekend dat er geen chamotte in de klei zit.
De schalen waren na ongeveer een week droog en zijn biscuit gestookt. Vervolgens zijn ze gestookt met kant en klaar glazuur uit een potje op 1220 graden. Te koop bij de vakhandel. Deze keuze van hoogstook heb ik gemaakt omdat dan in de schalen ook voedsel geserveerd kan worden.

Bij glazuur is het altijd mogelijk om met verschillende grondstoffen zelf een glazuur te maken. Dit op zich is een vak apart maar wel heel interessant.
Vooral testen is dan een goed advies. Het beste is om dat te doen op kleiplaatjes van verschillende kleuren klei zodat je kunt zien hoe de glazuur zich ontwikkelt op verschillende soorten klei en dat het de kleur en structuur heeft die je graag op je werkstuk wilt gebruiken.

20161118schaal-1Bij­ de tweede foto zie je een schaal waarop meerdere kaarsen gezet kunnen worden. Deze schaal is net als de vorige schalen met witte draaiklei gemaakt maar op een gipsplaat gedraaid omdat de onderkant vlak moet zijn. Als je klaar bent met draaien haal je de gipsplaat met werkstuk van de draaitafel en laat het drogen. Als de onderkant van de schaal redelijk droog is laat het werkstuk los van de gipsplaat en kan je het geheel wat bijwerken wat je afdraaien noemt. Biscuit stoken als het werkstuk goed droog is en daarna glazuren.

De schaal is geglazuurd met goudbrons glazuur en gestookt op 1060 graden. Deze schaal is alleen voor kaarsen  en wordt niet gebruikt voor voedsel.