Home

 

Linux::Introductie

Wat is Linux?

Linux is een afgeleide van UNIX. UNIX is in 1969 begonnen op een DEC-computer bij Bell-Telephone met de 1e versie in 1970. In 1973 werd UNIX herschreven in C en in 1974 beschikbaar gesteld aan universiteiten. Er volgde een ontwikkeling van vele dialecten, met 2 hoofddialecten: BSD en System V. Voor educatieve doeleinden werd er gewerkt aan een UNIX-kloon Minix.
Linux is als verbetering uit Minix ontwikkeld voor gebruik met een Intel 80386-processor op initiatief van Linus Torvalds. Linux is open source (gratis), multitasking en multiprocessing voor een multiuser PC-platform voor het eerst uitgebracht in 1991.
Linux wordt beschermd door de GNU Public License (GPL). Hoofdzakelijk houdt de GPL in dat de broncode van Linux altijd vrij beschikbaar moet zijn.
De kernel is dat deel van het besturingssysteem dat basisfunctionaliteit levert nodig voor de werking van andere delen van het besturingssysteem, met name de aansturing van hardware. Linux werkt met driver modules en de ideale, zelf op maat te maken, kernel is dus een verzameling van exact die modules die nodig zijn om de hardware van een computer te ondersteunen.

Toepassing

Linux werd historisch gezien voornamelijk gebruikt als serversysteem voor bedrijven. Op desktopgebied heeft Linux nog geen sterke positie weten te veroveren.
Een belangrijke reden hiervoor is dat de meeste computers met een vooraf geïnstalleerde versie van het Windows besturingssysteem verkocht worden. Hierdoor is Windows het vertrouwde besturingssysteem voor de meeste eindgebruikers. Het reeds aanwezige besturingssysteem waarvoor men betaalde bij aankoop zelf vervangen of laten vervangen door een Linux-distributie die afwijkt van de vertrouwde gebruikerservaring is een stap die slechts weinig eindgebruikers zetten.
Een mogelijke reden hiervan was dat Linux niet makkelijk geconfigureerd kan worden bij gebruik van minder gangbare hardware-onderdelen. Inmiddels is dit ook sterk verbeterd.

Op servergebied heeft Linux een uitstekende positie en vooral voor websites is Linux marktleider.
De installatie en verwijdering van software wordt in de meeste distributies afgehandeld door speciaal voor dit doeleinde ontwikkelde software. Dit stelt een gebruiker in staat om een keuze te maken uit duizenden pakketten die specifiek voor de betreffende distributie geconfigureerd zijn.
Linux wordt veel gebruikt in combinatie met Apache, MySQL en PHP, Perl of Python. Deze combinatie van software wordt LAMP genoemd en is de basis van veel internetservers door de eenvoudige verkrijgbaarheid en open structuur.
Omwille van de lage kosten, hoge configureerbaarheid en beschikbaarheid op diverse platformen, wordt Linux ook meer en meer gebruikt op embedded systemen; men spreekt dan van embedded Linux. Mogelijke toepassingen zijn te vinden binnen settopboxen voor televisie, mobiele telefoons, routenavigatiesystemen en handheld computers zoals PDA's. Linux wordt zo een concurrent van Symbian OS voor mobiele telefoons, en een alternatief voor Windows Mobile en PalmOS op handheld devices. Ook Google's besturingssysteem Android (voor mobiele telefoons en tablets) is op Linux gebaseerd.

Shell

De shell is het deel van het besturingssysteem dat zorgt dat de commando's van de gebruiker op de juiste wijze worden geïnterpreteerd, dus interface tussen kernel en gebruiker.
Er zijn meerdere shells beschikbaar voor Linux en tegelijkertijd door verschillende gebruikers te gebruiken. Meest gebruikt is Bourn Again SHell (bash).
Vanwege de rijke syntaxismogelijkheden van bash is het ook mogelijk in bash ingewikkelde opdrachtregels uit te voeren. Deze opdrachten kunnen worden opgeslagen in afzonderlijke bestanden (meestal omwille van hun lengte) en vormen dan scripts.

Desktop Environment

De X-server zorgt voor aansturing van de grafische kaart en presenteert een venster met de prompt, zoals we kennen van DOS. Een Windowmanager zal samen met X vensters presenteren zoals we kennen met Windows.
Voor Linux kennen we daarbij de DeskTop Environments zoals KDE en Gnome.

Leerboek LINUX Systeembeheer

linux-leerboekUitgever: Academic Service
Auteur: Sander van Vugt
2e druk november 2003
ISBN 90 395 2042 9

Bij de aanvang van dit project was mijn kennis van LINUX nihil. Ik heb gebruik gemaakt van het 'Leerboek LINUX Systeembeheer' voor mijn zelfstudie ter voorbereiding van het inrichten van m'n webserver.
Zoals de auteur in het voorwoord van de 2e druk schrijft heeft het boek twee doelen. Ten eerste inzicht te geven in het besturingssysteem Linux en daarnaast een handleiding om bepaalde taken met Linux te realiseren. Hierbij wordt de nadruk gelegd op Linux als server. Na bestudering van het boek en het in de prakijk brengen van alles wat er beschreven is, word je in staat geacht het examen te halen voor het certificaat Linux+ samengesteld door CompTIA.
Op de hierna volgende pagina's het verslag van mijn ervaringen en gemaakte aantekeningen waarvan ik het handig vind ze bij de hand te hebben.

De nu vierde, geheel herziene druk van 'Leerboek Linux deel 1 - Systeembeheer' ISBN 90 395 2567 6 is bedoeld voor computergebruikers die willen leren hoe ze een Linux-systeem moeten beheren. Voorkennis van Linux is niet vereist, een goede basis computerkennis wel. Omdat het beheren van Linux-systemen voor een heel groot deel op de commandoregel gebeurt, is dit boek weinig grafisch georiënteerd. Als u echter goed wilt worden in het beheer van Linux vanaf de commandoregel, dan is dit boek een uitstekende keuze!

Naar begin