Home

 

Linux::Distributies

Installatie Linux en toepassingen

De installatie van het besturingssysteem en toepassingen is met hedendaagse distributies dankzij wizards intuïtief en eenvoudig. Er zijn ook talrijke LiveCD's vrij te downloaden zoals van Knoppix, waarmee Linux uitgebreid uit te proberen valt op een PC zonder dat de distrubutie geïnstalleerd moet worden.

mandrivaZelf heb ik in 2005 bij mijn eerste kennismaking met Linux gebruik gemaakt van een Mandriva (toen nog 'Mandrake') distributie. Deze distributie installeerde erg makkelijk en herkent alle gangbare hardware automatisch en sluit goed aan op het verderop beschreven 'Leerboek LINUX Systeembeheer'. Zeker voor nieuwelingen met Linux was het aan te raden gewoon de wizard te volgen.
Als er bijvoorbeeld al een Windows systeem op de PC staat, dan houdt Mandriva daar keurig rekening mee en voorziet in een multiboot systeem. Zolang er maar ongeveer 5 GB vrije ruimte op de harddisk beschikbaar is.
De distributies beogen gebruiksvriendelijk te zijn en worden daarom automatisch met een grafische installatie gestart.

Note: Mandriva is in 2012 gestopt, maar er zijn verschillende doorstarts gemaakt. Zie: Mandriva Linux is dead, but these 3 forked distros carry on its legacy

Bij een installatie zal ook het indelen van de harde schijf in partities aan de orde komen. Als er voldoende ruimte beschikbaar is en er geen risico gelopen mag worden met bijv. een al bestaande Window's partitie is het verstandig de wizard dit automatisch te laten doen. Het is zeer waarschijnlijk dat later als er wat meer bedrevenheid met Linux opgedaan is en een duidelijker beeld ontstaat wat er nodig is, dat er voor een gehele her-installatie gekozen zal worden en dan met optimale partitionering. Wel is het verstandig vanaf het begin een afzonderlijke partitie voor de /home directory te maken, voor eigen data die bij her-installatie zeker behouden moeten worden.

De meeste distributies komen standaard met een grote hoeveelheid applicaties en één of meerdere desktop environments. Kies aanvankelijk niet te veel opties, de installatie zal onnodig lang gaan duren en de schijf zal snel vol raken. De meest voorkomende 'windowed' desktops-environments zijn KDE en Gnome, maak een keuze en verken de mogelijkheden, evenzo met de verschillende applicaties. Alle distributies beschikken over (graphische) installatieprogramma's waarmee toepassingen te installeren of te verwijderen zijn. Deze installatieprogramma's zijn meestal ook voorzien van een zoekoptie naar applicaties elders op het internet. Kijk hiervoor eens op www.rpmfind.com, www.tucows.com en www.sourceforce.net.

Soms is het lastig een package te vinden dat op een systeem past, dat komt vooral omdat er vaak veel dependencies zijn die niet altijd zondermeer aanwezig zijn. Let bij het zoeken dus op dat packages geselecteerd worden die bij de eigen distributie horen. En vergeet niet de bijbehorende ReadMe bestanden te lezen.
Andere bekende Linux-distrubuties zijn: Red Hat, Suse, Mandriva, Debian, Ubuntu, etc. Zie voor de complete distrubutielijst: yolinux.com. Er is ook nog de distributie tomstrbt bekend als Minilinux en deze past op- en is bootable van een 1.44 MB diskette, ideaal voor diagnose en probleemoplossen. Heden ten dage zijn diverse zogenaamde Live CD's in omloop zoals Knoppix, gebaseerd op Debian, en het is de eerste LiveCD-distributie.

Webserver distributie

Voor de eerste kennismaking met Linux is elke distributie geschikt en misschien verdient hierbij een Live CD de voorkeur. Hierbij kan namelijk elke (niet al te oude) PC gebruikt worden omdat er niets op de harde schijf geïnstalleerd wordt. Het bestuderen en zelf uitproberen van de stof behandeld in eerste algemene Linux hoofdstukken van deze site kan op elk willekeurig Linux-systeem.
Te beginnen met het hoofdstuk 'Server Hardware' wordt behandeld hoe mijn webserver geïnstalleerd en geconfigureerd is met een ClearOS distributie. Er kan dus ook gekozen worden hoofdstuk ClearOS Installeren te doorlopen en eerst ClearOS installeren en daarna met hoofdstuk Basisvaardigheden te vervolgen.

ClearOS is een software solution van Clear Foundation, geënt op Red Hat CentOS en maakt van een standaard PC een krachtige internetgateway en server.
De software installeert eenvoudig met een wizard en als een netwerk tot stand gebracht is, kan verdere configuratie en beheer 'headless' uitgevoerd worden via de browser van een andere, op het netwerk aangesloten PC.
Standaard is er dan ook geen DeskTop Environment bijgeleverd. Maar wel inclusief router, firewall, VPN, e-mail, Web en FTP server, Intrusion Prevention, Antispam/Antivirus, File- en Printservices, etc.
De ClearOS Community Edition is gratis te downloaden van de ClearOS site.
Voor de op deze website beschreven server was dat oorspronkelijk de ClearOS 5.2 versie. In 2017 heb ik een upgrade uitgevoerd naar ClearOS Community 7. Over de jaren is ClearOS behoorlijk op de schop genomen, de veranderingen waren dusdanig groot dat een upgrade alleen mogelijk was via een compleet nieuwe installatie, vooral omdat er structurele wijzigingen waren in de opbouw van het systeem.
Download de laatste versie, op 07 december 2017 was dat ClearOS Community 7.3

Naar begin