Menu

ZwillbrockachterhoeklogoHaarlo
30 juli 2009

We gebruiken deze keer weer de auto met fietsen om de route Zwillbrock-Haarlo te lopen, een wandeling van 25,5 km. Het is winderige dag die ons gedurende de route parten speelde en de wandeling niet altijd even aangenaam maakte maar verder was het prima wandelweer.

We parkeren de auto in Haarlo op een parkeerterrein achter een hotel in Haarlo. We fietsen vervolgens 12 km naar Zwillbrock waar we de fietsen parkeren aan de ingang van het natuurreservaat. Er staan een aantal fietsenrekken waar je de fiets kan neerzetten. Bij hotel restaurant "Kloppendiek" gebruiken we eerst een kop koffie voordat we aan de wandeling gaan beginnen.

Als we de koffie op hebben gaan we van start. We lopen verder Duitsland in en komen gelijk in een landschap terecht waar werkelijk bijna niemand komt. Onderweg staan er veel braamstruiken waar zo hier en daar al een paar rijpe bramen aan zitten. Het gebied waar in we lopen loopt paralel met de Nederlandse grens maar het zal nog even duren voordat we weer op Nederlands grondgebied zijn. De route gaat vooral zigzag door het landschap waardoor je je gevoel van richting kwijt raakt. Even later komen we door het Krosewicker Grenzwald waar we doorheen lopen en dan uitkomen richting Nederlandse grens. We lopen daarna door het Kerkloo bos.

Als we weer op Nederlands grondgebied lopen gaat de wandeling door de bossen, weilanden en landerijen richting Rekken en Eibergen. We lopen langs de Ramsbeek die bij Eibergen in de Berkel stroomt en komen vlak langs de plaats Eibergen. In Eibergen lopen we langs de Berkel richting de Mallumse molen en nemen hier een rustpauze om wat foto's te maken. Inmiddels lopen we alweer een tijdje op Nederlands grondgebied en gaat het verder de Achterhoek in.

Als we weer op pad gaan lopen we richting Neede waar we overigens niet door komen maar er vlak langs wandelen. Het zijn lange rechte stukken die we nu moeten lopen en soms moeten we tegen de wind inlopen wat het wandelen niet makkelijk maakt. Gelukkig lopen we regelmatig in een bomen gebied en dan lijkt de wind niet zo sterk.

Via een wandelpad bij Neede lopen we richting Haarlo, het pad loopt nu langs de Bolksbeek. We laten het pad links liggen omdat er teveel en te hoog gras staat en nemen de harde weg die min of meer langs de Bolksbeek loopt. Als we in de buurt van Haarlo komen lopen we het laatste stukje langs de beek en gaan dan de brug over en lopen Haarlo binnen. Het is nu nog maar een klein stukje en dan zijn we bij het parkeerterrein.

Mallumse molen bij Eibergen

Mallumse molen bij Eibergen

Bij de auto gekomen doen we de schoenen uit en begeven ons met de auto naar Zwillbrock om de fietsen op te halen. Dan is het tijd om naar huis te gaan. Het was weer een fijne wandeldag waarin we het hebben getroffen met het weer want ondanks de beloofde regen hebben we het droog gehouden. Mijn nieuwe wandelsschoenen die ik vandaag voor het eerst aan had zijn ingelopen zonder noemenswaardige problemen.

Horeca aan het begin en einde van de route en de Mallumse molen in Eibergen. Openbaarvervoer ligt moeiijk er kan met de bus richting Haarlo gereden worden maar dan is het 20 minuten lopen naar het startpunt. Zwillbrock is te bereiken vanuit Groenlo met de regeio taxi.


Home | Naar boven | Menu | Vorige | Volgende

Contact