Menu

W'wijkachterhoeklogo
28 juli 2009

We lopen vandaag van Winterswijk naar Zwillbrock (Duitsland), een route van 25 kilometer. Het is goed wandelweer 21 graden, bewolkt en droog. We vertrekken op tijd omdat het altijd weer een verrassing is hoelang je over de wandeling doet.

We rijden met de auto naar Zwillbrock en parkeren de auto bij de parkeerplaats van het restaurant en de kerk. We hebben de fietsen meegenomen omdat in dit gedeelte van de Achterhoek/Duitsland openbaarvervoer wat moeilijk is. We fietsen vanaf Zwillbrock weer richting Groenlo en slaan de eerste weg links af richting Winterswijk wat ongeveer 12 km fietsen is.

In WInterswijk rijden we naar het station en stallen onze fietsen in de fietsenstalling. We drinken eerst koffie voordat we aan onze wandeling beginnen. Het is inmiddels al 11.00 uur voordat we starten met de wandeling. We lopen nu Winterswijk uit en komen door het buurtschap Henxel. Het is nog een eindje verder lopen voordat we de route van het boekje weer oppakken. Vanaf dat moment komen vrijwel geen mensen meer tegen en verdwijnen we in een landschap met landerijen zo hier en daar een boerderij en vooral veel bos. Het is een mooie wandeling als je van stilte houdt.

Tegen de tijd dat het etenstijd is zoeken we een bankje en eten onze boterhammen op. Voordeel van deze route is dat er overal bankjes staan, de route is goed onderhouden en zeker de moeite waard als je nog een stukje ongerept Nederland wilt zien.

Na de lunch wandelen we verder. De route trekt langs de grens, de zon is gaan schijnen waardoor het heerlijk weer is geworden. Als we nog ongeveer 7 km hebben te gaan lopen we de grens over en komen dan in de buurt van Zwillbrock maar eerst lopen we nog door het natuurreservaat wat bekend is om zijn vennen en Flamingo's die er in het voorjaar komen broeden. In deze tijd van het jaar zijn er niet veel vogels te bekennen maar het natuurreservaat op zich is de moeite van bezichtigen waard. We komen verschillende mensen tegen die gekozen hebben voor een wandeling door het reservaat waar een bezoekerscentrum is die alles laat zien van het gebied en hoe het ontstaan is.

Als we het reservaat uitkomen lopen we naar de auto, een paar honderd meter verderop. Het kerkje verderop is te bezichtigen. Bij de auto aangekomen verwisselen we onze schoenen en gaan naar Winterswijk om de fietsen op te halen.

Ven bij Zwillbrock

Flamingo ven bij Zwillbrock

Horeca is er alleen aan het begin-en eindpunt, onderweg geen mogelijkheden. Openbaarvervoer tot Winterswijk en Groenlo, trein, bus en regiotaxi. Om in Zwillbrock te komen kan men de regiotaxi nemen vanuit Winterswijk maar ook vanuit Groenlo wat dichter bij Zwillbrock ligt.


Home | Naar boven | Menu | Vorige | Volgende

Contact