Logo Achterhoek

Informatie:

Kasteel Vorden
Beeldenmuseum
Hotel Bakker

Wandeling rondom Vorden
15 september 2009
We lopen vandaag de route van de blauwe paaltjes die in het centrum van Vorden bij het cafetaria begint. De route is in totaal 8,5 km en gaat met name door de bossen rondom Vorden. Je kunt de route lopen zonder verdere informatie, blauwe paaltjes geven de route aan. We rijden met de auto naar Vorden waar we de auto parkeren op het parkeerterrein van de kerk. We drinken eerst koffie voordat we aan de wandeling beginnen.

Bos nabij kasteel Vorden

Bos nabij Kasteel Vorden

Na de koffie vertrekken we bij het cafetaria en volgen de blauwe bordjes die ons gelijk via een paadje naar het bos voert. Het bos hoort bij het landgoed Vorden. Het is regenachtig vandaag en we houden het niet droog. Gelukkig hebben we er geen last van, we hebben regenjassen aan. De natuur is prachtig in het bos, de bomen beginnen net te verkleuren en zo hier en daar komen we paddenstoelen tegen die op de stammen groeien van omgekapte bomen.

We vervolgen onze weg en zijn al gauw ons gevoel van richting kwijt. Omdat we niet door een plaats of in de buurt van een plaats komen is het moeilijk om ons te oriënteren. De wandeling loopt voornamelijk door het bos en gaat dan richting Linde een plaatsje in de buurt van Vorden.

We komen een aantal mensen tegen die de route ook wandelen wat ons verbaast omdat het een bewolkte en regenachtige dag is. Het schijnt de mensen niet te deren. Ondertussen houden wij ons bezig met foto's maken van de wonderen der natuur. Het bos staat vol met hulst waar bessen aanzitten, vlierbessen, bramen en lijsterbes, de variatie is groot.

Quote. Als we op de terug weg zijn komen we in de buurt van de Kiefstkamp dat ligt ten zuiden van Vorden, rechts van de weg naar het buurtschap Linden. Huize de Kieftskamp vormt het centrum van een 170 ha groot landgoed. Destijds in 1626 was er nog geen sprake van enige bebouwing. Het was geen adellijk goed, maar het behoorde aan stedelijke families. In 1743 werd het landgoed gekocht door de landmeter en architect Gerrit Ravenhorst, die het beheer overliet aan zijn schoonzoon Johan Hendrik Brass, ontvanger der belastingen in Almen en Gorssel, die ook de goederen van de familie Van der Borch onder Vorden en Verwolde beheerde.

In de buurt van de Kiefstkamp is men bezig het land te ontginnen en wordt bouwgrond teruggegeven aan de natuur. We maken foto's en beginnen aan het laatste stuk van de wandeling die ons terugvoert naar de bossen van Kasteel Vorden. We wandelen nu richting het kasteel wat tegenwoordig een hotel is waar je in stijlvolle ambiance kunt overnachten. We bekijken het kasteel aan de buitenkant overigens kan je het ook van binnen bezichtigen op bepaalde tijden bijvoorbeeld met kerst.

We lopen verder richting het dorp waar onze route eindigt. Omdat we nog wat tijd over hebben rijden we naar Kranenburg een dorp een paar kilometer verdeop richting Ruurlo waar we het beeldenmuseum bezoeken in de katholieke kerk aldaar.

Horeca: Verschillende gelegenheden in Vorden, onderweg is er geen horeca.
Openbaarvervoer: Vorden is te bereiken met de trein en de bus. In de plaats zelf zijn er verschillende mogelijkheden om vrij te parkeren. Indien de bordjes van de route niet worden gevonden kan je navraag doen bij het VVV in het centrum van het dorp.


Home | Omhoog
emailContact
Kasteel aan de voorkant
Kasteel aan de voorkant
Kasteel van de andere kant