Home

Kruis  Pelgrimspad    
25 juli 2009
pix gif
Omdat we tijdens de vierdaagse in Nijmegen zijn leek het ons leuk om na de vierdaagse een stuk van het pelgrimspad naar Kevelaer te lopen. Kevelaer ligt in Duitsland en is een bekende pelgrimsstad. We starten onze tocht in Goch en lopen door het Niersdal naar Kevelaer, een wandeling van 21 km. Het is mogelijk een rondtocht te maken maar wij kiezen voor de wandeling aan de linkerkant van de Niers.

Om half tien vertrekken we vanuit ons hotel in Goch. Het weer is redelijk, in ieder geval is het droog maar er staat een sterke wind. Het hotel ligt vlak bij het riviertje de Niers die we gaan volgen richting Kevelaer. Er loopt een pad langs de rivier en de route wordt aangegeven met ruiten en voor de andere kant met kruizen. Eigenlijk kan je niet fout lopen als je de riveir blijft volgen.

We lopen Goch uit en wandelen al gauw door de velden. Op het riviertje is het al vroeg druk want veel mensen hebben een kano gehuurd en laten zich al roeiend stroomafwaarts gaan. Na een aantal kilometers te hebben gelopen komen we bij een restaurant aan het riviertje met de bedoeling er een kop koffie te drinken. We trekken onszelf met een pontje naar de overkant van de rivier maar helaas het restaurant is dicht dus gaan we onverrichtte zake weer terug en vervolgen het pelgrimspad.

Het weer wisselt tussen bewolking en zonneschijn, het blijft aan de frisse kant soms zie het eruit alsof het gaat regenen en zo nu en dan vallen er wat druppels naar beneden maar we houden het droog. We lopen richting Weeze, een flink aantal km verderop. Het pelgrimspad loopt langs de plaats maar wij gaan even de plaats in om wat te eten wat goed uitkomt want het begint net wat te regenen. We rusten hier even uit om daarna onze tocht weer te vervolgen als het droog is. We moeten nu nog ongeveer 8 km om in Kevelaer te komen.

Na Weeze wisselt het landschap; bossen en weilanden wisselen elkaar af. In de verte zie je een burcht liggen, het is Schloss Wissen. Het kasteel is in goede staat maar niet te bezichtigen. We maken van de gelegenheid gebruik om er toch even rond te kijken, vooral de tuin heeft onze aandacht. Nadat we foto's hebben gemaakt zowel van het kasteel als de tuin gaan we snel verder want het is inmiddels alweer later geworden dan we dachten en we hebben nog een aantal km te lopen voordat we Kevelaer zijn.

 

kaarsen

Bedevaartsoord Kevelaer

Als we het kasteel verlaten en onze weg vervolgen zien we in de verte de kerktorens van Kevelaaer opdoemen, het zijn een groot aantal torens. Als we in Kevelaer aankomen besluiten we om eerst het stadje te bekijken voordat we wat gaan drinken. Het is druk en veel mensen doen hetzelfde als wij, rondkijken en genieten. We bezichtigen een kerk waar net een dienst is begonnen. Op het centrumplein is een processie begonnen waar we even naar kijken. Helaas kunnen we niet al te lang blijven want we moeten met de trein terug naar Goch waar we vanaf het station nog een eind moeten lopen richting auto. Kevelaer is zeker de moeite van het bezichtigen waard, ook zonder de pelgrimsroute te lopen.

Kerk

Horeca is aan het begin, midden en eind te vinden. De trein rijdt ieder half uur van Goch naar Kevelaer en weer terug. De route staat in de wandelgids "Rijk van Nijmegen`, Nederlaand deel 9. Bestellen van kaarten en wandelgidsen www.stapvoorstap.nl


Home | Naar boven |

 

Contact