Home

Monschau
26 Juni 2004

In het jubileumjaar 1985 schonk de"Eifelverein" de wandelvrienden de "Jahrhundertweg" een wandelroute rondom Monschau met een afstand van 18 km. De route is genoemd naar het honderjarig bestaan van de vereniging die opgericht werd in 1885.

We gaan het weekend richting Monschau om de stad te bekijken en de "Jahrhundertweg" te lopen. Monschau op zich is al de moeite waard en daar komt nog de prachtige omgeving bij. Op zaterdag staan we op tijd op om de route te gaan lopen. We hadden de dag ervoor de gratis beschrijving van de route bij het Tourist-buro in het centrum van de stad gehaald.

De route begint bij het glasmuseum waar tevens een grote parkeerplaats is.Het begin van de route Het gaat gelijk steil omhoog en we kunnen al gauw over Monschau heen kijken. Het uitzicht is prachtig en de tocht kan al niet meer stuk. We lopen een stukje door een dorp en gaan dan het bos in. Het landschap blijft de hele tocht wisselen. We zien kleine heideveldjes en bosbessen die al rijp beginnen te worden.

Het centrum van Monschau

Onderweg komen we eerst langs een waterreservoir de "Perlenbachtalsperre", vervolgens lopen we door de landerijen en komen langs een voormalig klooster die nu door particulieren wordt bewoond. We maken een ommetje van 1.7 km om naar het "Kreuz im Venn" te kijken. Op de rots staat een groot kruis en tussen de rotsen staat een Mariabeeld. We komen weer langs het klooster maar nu aan de voorkant en kijken even binnen in de kerk die bij het klooster hoort.

Dan gaat de route weer verder door het bos waar we dan weer dalen en dan weer klimmen. Er is onderweg zoveel te zien dat we alweer terug zijn in Monschau voordat we het in de gaten hebben.

De routebeschrijving is gratis te verkrijgen bij het Tourist-buro in het centrum van de stad, evenals andere wandelroutes. De Jahrhundertweg is bewegwijzerd met witte bordjes met het getal 100 erop, zeer duidelijk. Het enige minpuntje van de route is dat er na 3 km een restaurant komt en daarna niet meer maar er zijn daarentegen weer bankjes genoeg om even op uit te rusten. Een beschrijving van Monschau is te vinden in de Kampioen juli/augustus 2004 van de ANWB. Voor meer informatie zie de website www.monschau.de