Home

Boetseren

De hobby boetseren is weer een heel andere hobby dan naaldsierkunst of het maken van poppen. Je hebt ook totaal andere materialen nodig dan bij de andere twee hobby’s maar het is toch heel goed te combineren. Een leuk alternatief als je eens met wat anders bezig wil zijn.

Informatie

Er zijn verschillende manieren om klei te verwerken. De manier die ik zelf gebruik is portret - model boetseren. Hierbij gebruik ik verschillende soorten klei. Om te beginnen heb je allereerst een brood klei nodig. De hoeveelheid klei is afhankelijk van de grote van het werkstuk. Maak je een groot beeld dan kan je een plank met pin gebruiken om het geheel op zijn plaats te houden. Erg belangrijk is het om te zorgen dat de binnenkant van het werkstuk hol is zodat tijdens het bakken lucht kan ontsnappen dit voorkomt dat het werkstuk explodeert tijdens het bakken.Om dit te voorkomen kan je een plank met pin gebruiken en om de pin wat kranten wikkelen en met tape vast maken hierdoor ontstaat een holte waaruit de lucht kan ontsnappen.tijdens het bakken. Een andere mogelijkheid is om het beeld als het klaar is uit te hollen, dit is een handigheidje. Belangrijk is de klei tijdens het verwerken goed aan te drukken om luchtbellen te voorkomen.

Als je het werk niet in één keer afmaakt kan je het wegzetten op een koele plaats. Wikkel het werkstuk rondom in een vochtige handdoek en stop het daarna in een plasticzak. Mocht de klei toch nog enigszins uitgedroogd zijn, bespuit het dan met een plantenspuit om het weer soepel te maken. Ben je tevreden met het resultaat en is het werkstuk af dan kan je de grote delen zoals kop, lichaam en benen uithollen, daarna de delen weer aan elkaar zetten en het werkstuk een aantal weken laten drogen op een koele plaats ( minstens 3 weken ).

Als het werkstuk een aantal weken te drogen heeft gestaan kan het gebakken worden in een oven. Het bakken van klei is een secuur werkje en moet in een speciale oven gebeuren. Klei moet gebakken worden om het duurzaam te kunnen bewaren. In culturele centra in de buurt is vaak de mogelijkheid voor het bakken van klei tegen betaling.

Afwerking

Als de klei gebakken is kan men aan de afwerking beginnen. Er zijn verschillende manieren om klei te bewerken, natuurlijk kan je na het bakken de klei ook laten zoals het uit de oven komt. Een andere mogelijkheid is glazuren, dit is op zich al een studie en wordt eigenlijk niet of nauwelijks toegepast bij model en portretboetseren.

Verven

Je kan het werkstuk behandelen met acrylverf om bijv. een bronseffect te krijgen. Het beeld verven met donkerbruine acrylverf als onderlaag, als alles droog is breng je de tweede laag aan met groene acrylverf, terwijl je de groene verf op de bruine laag aan brengt veeg je het er met een handdoek zoveel mogelijk weer af. Als alles droog is neem je goudverf en met een klein kwastje en heel weinig verf (afgeveegde kwast) ga je over de uitstekende delen, zodat er een lichte goudglans ontstaat.

Nog een manier om een bronskleur te krijgen bereik je op de volgende manier. Beschilder de ondergrond met goudverf of gebruik een spuitbus en verf het daarna nog een keer met groene acrylverf en veeg dat er ook weer zoveel mogelijk af. Daarna beschilderen met witte verf die je er ook afveegt.

Een totaal andere manier is het werkstuk schilderen met zwarte verf en als tweede laag beige verf gebruiken die er ook weer min of meer wordt afgeveegd.

Als laatste kan je een beeld insmeren met was of schoensmeer om het daarna uit te poetsen.

Een leuke maar dure manier is het werkstuk van klei in brons te laten gieten, het resultaat is vaak verbluffend. Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om klei te behandelen maar daar heb ik geen ervaring mee.

Kwasten

Voor het schilderen van klei kan je het beste verschillende soorten kwasten gebruiken. Neem geen dure kwasten want ze slijten erg snel met het verven van klei. Dit komt door het ruwe oppervlak van de klei.

Kleisoorten

Er zijn verschillende soorten en kleuren klei te koop in hobbyzaken. Om bijvoorbeeld keramiek te maken heb je heel andere klei nodig dan voor model en portret boetseren. Voor het maken van beelden heb je klei nodig met een grove korrel chamotte voor de stevigheid van het beeld.

Gechamotteerde klei is te koop is in verschillende groftes. De grofte van chamotte is van 0.5 mm tot 2 mm. Hoe groter het beeld hoe grover de chamotte.
De kleuren die je kan kopen zijn, zwart, terra, wit, rood , beige en roze. De klei wordt verkocht in broden van 10 kg

Klei bewaren

Wanneer je een pak klei open hebt gemaakt en het niet allemaal verwerkt hebt kan je de overgebleven klei het beste bewaren in een afgesloten plastic emmer of iets dergelijks. De klei afdekken met een vochtige doek en je kan het keer op keer weer gebruiken.

Bakgegevens

Niet alle soorten klei worden met dezelfde temperatuur gebakken. Informatie hierover staat op het pak als je klei koopt, evenals de grofheid van de chamotte.

Gereedschappen

Er zijn verschillende gereedschappen te gebruiken bij het verwerken van klei. Ze helpen om het werkstuk tot een mooi geheel te maken. Nodig zijn ze niet maar wel handig.

Allereerst is er de boetseerplank met pin om het werkstuk in model te houden. Tijdens het verwerken van de klei is het handig om een mes bij de hand te hebben om zo en dan wat bij - of weg te snijden of een boetseerhoutje om rondingen te maken. Handig om klei mee te snijden is de kleisnijder, onontbeerlijk voor grote stukken klei. Mirettes gebruik je om je werkstuk mee uit te hollen, ze zijn er in verschillende groottes en maten. Met een lomer ( ovaaltje van rubber ) kan je de klei gladstrijken. Deze attributen worden veelal gebruikt bij het verwerken van klei , ook hier geldt weer, niet nodig maar wel handig.

Werkwijze

De beste manier om klei te verwerken is het werkstuk op een plank te plaatsen en het op ooghoogte te bewerken, zodat je het resultaat goed kan zien, draai het werkstuk regelmatig rond, zodat je de juiste verhoudingen krijgt. Voorbeelden voor werkstukken zijn volop rondom ons heen te vinden.

Literatuur over boetseren

Van Cantecleer zijn er verschillende boeken te koop over de verschillende facetten van boetseren.
Bij de meeste bibliotheken kan je voor dit soort boeken terecht.Ook worden overal in de buurt lessen gegeven in boetseren.

Terug naar boetseren