Home

Info

Je kan poppen maken voor binnen en buiten. Het verschil zit in het materiaal wat je gaat gebruiken. Maak je een pop van papier voor binnen dan kan je gewoon behangsellijm gebruiken om het papier te verharden. Neem je stof in plaats van papier, dan gebruik je polytex om de stof te verharden.

Wil je een pop maken van stof om buiten neer te zetten, dan gebruik je polytex met een extra verharder, een activator om de stof weerbestendig te maken. Het beeld kan dan buiten staan het gehele jaar door. De materialen zijn in hobbyzaken te koop.

 

Afrikaanse poppen van papier - maché

  1. Neem een MDF plakje, afmeting 12 bij 15 cm, dikte van het MDF ongeveer 2 cm. Verder heb je nodig ronde stokken van 9 mm voor het lichaam /de benen. Boor in het plankje twee gaten in het midden ongeveer 7 cm uit elkaar, de diameter van de gaten moeten dezelfde afmeting hebben als de stokken die je gaat gebruiken.
  2. Bepaal de lengte van de benen/lichaam, ongeveer 50 cm en zaag deze af.
  3. Bepaal de breedte van de schouders, ongeveer 10 cm en de lengte van de hals, ongeveer 5 cm en zaag deze af.
  4. Zet de stokken in het plankje en druk ze stevig aan. Zet de schouders en de hals vast met een beetje houtlijm en crêpe- tape en bepaal daarmee de houding. Verf daarna het plankje en het skelet zwart of geef het een andere huidskleur en wacht tot het geheel gedroogd is.
  5. Knip een lengte papier ( de voor en de achterkant van de figuur aan elkaar ). Lengte van het papier naar eigen inzicht. Voor het papier kan je bijvoorbeeld tafelkleden gebruiken van stevig papier, dat werkt gemakkelijk.
  6. Knip de halsopening in het midden van het papier ongeveer 1 cm zodat de nek er door heen kan en kijk of de lengte naar je zin is.
  7. Smeer het papier in met stijfsel ( behangerslijm ). Drapeer het geheel om het skelet.
  8. Daarna föhnen om het geheel in model te brengen, indien de vorm je zint verder laten drogen, het kan een paar dagen duren voordat het helemaal droog is.
  9. Nu wordt van een restant papier repen geknipt van 2 cm en het hoofd gemaakt, pak een een stuk krant en maak er een prop van en smeer het in met behangsellijm, omwikkel het daarna met de repen die ingesmeerd zijn met lijm en maak er een hoofd van. Het hoofd niet te groot maken.
  10. Beschilder daarna de pop met acrylverf, indien nodig meerder malen of met verschillende kleuren.
  11. Decoreer de pop met veertjes, kralen, schelpen, zaden enz.
  12. In plaats van papier kan men ook stof gebruiken, alleen bij stof gebruik je paverpol of polytex in plaats van behangsellijm. Ook stof is te beschilderen als de lijm goed uitgehard is.

Papier maken van afvalpapier

Het papier dat je nodig hebt om mooi papier te maken is veelzijdig. Heel geschikt is computerpapier, belastingenveloppen (deze geven een mooie kleur ), gekleurde servetjes, dozen van eieren enz. Men moet geen dikke glanzende papiersoorten gebruiken want deze zijn moeilijk te verwerken tot pulp. Afgeraden wordt om crêpepapier te gebruiken, omdat het erg af geeft. Je kan bijvoorbeeld katoenpulp toevoegen dit verstevigt de structuur van het papier. Als je op geschept papier wilt schrijven kan je behangsellijm toevoegen. Je kan ook een geschept velletje insmeren met behangsellijm en het dan laten drogen voordat je er op schrijft.

Papierpulp maken

Het papier in kleine stukjes scheuren van ongeveer 3 cm2. Een nacht in heet water laten weken. Men kan het geheel ook een half uur laten koken en daarna een tijd laten staan. De pulp in kleine hoeveelheden verwerken in een blender of mixer om de pulp te mixen

Mocht de pulp niet fijn genoeg zijn dan wat soda toevoegen aan het kookwater.

Tip!

In de mixer veel water gebruiken en weinig pulp.


Het maken van geschept papier.


Men doet de gemixte pulp in een bak en schept met een platte vierkante zeef ( te koop in de hobbywinkel ) de drab uit de bak en laat het water uit de zeef lopen. Vervolgens wordt de zeef omgekeerd op een doekje ( bijvoorbeeld blauwe aanrechtdoekjes ) en wordt er een ander doekje overheen gelegd. Het is even een handigheidje om het papier goed te verdelen op de zeef en om te keren.op de doek. Dan perst men het geheel tussen bijvoorbeeld een paar plankjes op een paar kranten of men gaat er op staan om het vocht zoveel mogelijk te verwijderen. Men kan dit doen met een aantal geschepte velletjes tegelijk. Als het water er zoveel mogelijk uit is.hangt men de doekjes met het geschepte papier te drogen.Dit drogen duurt een tijdje maar heeft men haast dan kan men het bijvoorbeeld op de verwarming drogen. Schept men papier waar men vervolgens een reliëf in wil maken dan nooit tegelijk met andere vellen persen. Ook is er de mogelijkheid om andere materialen te verwerken in geschept papier.Men kan andere vezels gebruiken zoals katoen, zaden, haren, paperclips, bedenk het maar alles is mogelijk.
Mocht er pulp overblijven, uit laten lekken in een doek daarna in een plasticzak doen en in de diepvries bewaren voor een volgende keer. Het is leuk om u eigen kerstkaarten of verjaardagskaarten te maken of het papier op een andere manier gebruiken zoals ik gedaan heb in een wandkleed ( te zien op de foto ).

Terug naar poppen