Home

Verzamelen en indelen

Hoe begin je een wandkleed? Je begint met het verzamelen van materialen, in principe is alles te gebruiken. Het op kleur zoeken van materialen is belangrijk, de kleuren moeten bij elkaar passen om een mooi en harmonisch geheel te krijgen.Voor de ondergrond neem je een effen stof, het liefst stevige stof want dat werkt makkelijk. Je maakt op de stof een indeling van hetgeen je denkt te gaan maken. Gebruik hiervoor een voorbeeld, een foto of een schets. Dan begin je met het knippen van de lapjes. Speldt daarna eerst alles op de stof om te zien of de indeling juist is en om een overzicht te krijgen van het geheel. In dit stadium kan je er nog van alles aan veranderen. Vervolgens naai of borduur je de lapjes op de stof, geheel naar eigen idee.

Afwerking

Als alles er globaal op zit kan je met de afwerking beginnen, wat meestal inhoud dat er nog wat materialen worden toegevoegd. Hiervoor kan je alles gebruiken zoals, kraaltjes, paletjes, kantjes, knopen, allerlei verschillende kleuren en diktes borduurgaren. Het is een hobby waar je veel plezier aan kan beleven. Om alles compleet te maken kan je het werk in laten lijsten.

Applicatie: Bestaat uit het maken van een ontwerp door stukjes stof op een ander materiaal aan te brengen, het is een borduurtechniek, die al vele eeuwen wordt gebruikt. Applicatie kan ook als decoratie op kleine voorwerpen worden gebruikt. 

Je knipt eerst de lapjes in de vorm die je denkt te gebruiken en legt dan de verschillende lapjes stof min of meer over elkaar heen om er een mooie compositie van te maken. Speld de lapjes op de stof en kijk of de compositie je bevalt, in dit stadium kan je er nog van alles aan veranderen. Het vast naaien van de lapjes kan je doen met verschillende borduursteken of met naaigaren wat je zelf het mooiste vindt. Deze stijl is erg eenvoudig en vooral geschikt als je nog nooit een wandkleed hebt gemaakt.

Bij de afwerking kan je allerlei materialen gebruiken zoals, lovertjes, kraaltjes, kantjes, verschillende soorten en diktes borduurgarens of naaigaren als je dat mooier vindt. Zowel borduurgaren als naaigaren is volop te koop in verschillende kleuren, soorten en merken in fourniturenzaken of op markten evenals lapjes stof waar over het algemeen ook een ruime keuze in is. Je hoeft geen grote lappen stof te kopen een restje stof is al genoeg om te beginnen. Zelf werk ik altijd met de hand maar ook op de naaimachine zijn mooie resultaten te verkrijgen ( Zie foto's applicatie ).

Freestyle: Er is geen speciale techniek die gebruikt wordt bij deze stijl.Je kan met verschillende stijlen door elkaar heen werken. Zo kan je bijvoorbeeld textielverf gebruiken als achtergrond of acryl verf waardoor je een heel ander beeld krijgt van het geheel.

Zelf werk ik veel met freestyle en experimenteer graag met verf en textiel door elkaar heen. De achtergrond bewerk ik vaak met textielverf of acrylverf en gooi dan zout over de natte verf voor een bepaald effect of laat verf door elkaar heen lopen. Daar overheen maak ik dan de afbeelding, die weer uit borduurgaren en allerlei andere materialen bestaat. Hierbij gebruik ik verschillende soorten borduurgarens, kantjes, lovertjes, kraaltjes en paletjes ( zie foto's freestyle ).Deze style ligt mij het meest omdat dit de stijl is waarin ik mijn creativiteit kwijt kan. Elke keer probeer ik weer wat anders om zo mijn grenzen te blijven verleggen.

Mola: Deze techniek stamt af van de Cuna Indianen uit Zuid-Amerika. Het woord Mola betekent eigenlijk bloeze. Deze bloezes bestaan uit een dubbele laag stof, waarin de bovenlaag ritmische knipjes gegeven worden. Deze knipjes worden omgevouwen zodat er lancetvormige openingen ontstaan waardoor de onderlaag zichtbaar wordt.

Je werkt laag voor laag naar de onderste lap stof toe. Het geheel wordt met borduursteken vastgemaakt, hierbij gaat het om de verscheidenheid van borduursteken en borduurgaren. Deze versieringen op zich zijn al genoeg omdat het geheel erg bont wordt vanwege de verschillende lappen die je over elkaar heen gebruikt en de verschillende borduurgarens. De kleuren combinatie bij deze stijl is erg belangrijk.

Eerst knip je de lappen in een bepaalde vorm en dan rijg je de lappen op elkaar, meestal gebruik ik 3 tot 4 lagen Het geheel wordt nu op de ondergrond geregen en met borduursteken op de ondergrond geborduurd. De bovenste lap wordt nu uitgeknipt zodat de lap eronder te zien is. De randen van de bovenste lap worden omgezoomd en met borduursteken vast gemaakt. Zo werkt je door de lagen heen tot je bij de laatste lap stof bent aangekomen, hierdoor krijg je een bepaald effect. Het werk maak ik meestal af met wat kleine kraaltjes of iets dergelijks, meestal is het effect van de lappen al genoeg om een mooi geheel te krijgen ( Zie foto's Mola - techniek ).

Terug naar Naaldsierkunst