Home

vlag NederlandNoaberpadvlag Duitsland

Info Noaberpad

Het Noaberpad loopt tussen Nieuweschans (Groningen) en Emmerich (Nordrhein-Westfalen) in Duitsland. De route loopt langs de grens van beide landen en is in totaal 375,5 km. Het pad is tot stand gekomen door de samenwerking met Duitse organisaties.

Wandelen van de Dollard naar de Rijn langs de Nederlands-Duitse grens is een ontdekkingstocht naar overeenkomsten en verschillen tussen twee 'noabers'. De vele hoogvenen vormden een natuurlijke barrière, eeuwenoude grenspalen in de turf markeren administratieve lijnen. Vestingen als Nieuweschans, Bourtange en 's Heerenberg moesten de vijand buiten de deur houden. Natuur en cultuur laten zich echter niet door een streep op de kaart tegenhouden, er is veel gemeenschappelijks. Met de eenwording van Europa verdwijnt de grens, doodlopende wegen worden verbonden. Steden aan weerskanten van de grens groeien naar elkaar toe. De 'groene grens' vervaagt, de 'noabers' blijven.
Quote:
Noaberpad

Home
Nieuweschans-Bellingwolde 30 km
Bellingwolde-Weende 22 km
Weende-Bourtange-Wollinghuizersluis 17 km
Wollinghuizersluis-ter Apel 23,5 km
ter Apel-Klazienaveen 22 km
Klazienaveen-Schoonebeek 20,4 km
Schoonebeek-Haftenkamp (D) 24 km
Haftenkamp-Ootmarsum 25 km
De Lutte-Ootmarsum 22 km

Home
De Lutte-Glanerbrug 17 km
Glanerbrug-Buurse 21 km
Buurse-Zwillbrock 17 km
Zwillbrock-Winterswijk 16,5 km
Winterswijk- Kienveenweg 19 km
Kienveenweg-Bocholt 16 km
Anholt-Bocholt 17,5 km
Anholt-'s Heerenberg 22,5 km
's Heerenberg-Emmerich 19 km

 


We beginnen de route eind mei 2008 in Nieuweschans om van daaruit naar Emmerich te wandelen. Het wandelboekje wat we hebben is gedateerd en er zijn een aantal veranderingen ontstaan in de loop van de tijd dus het wordt improviseren om de route te vinden.

Informatie over de route en het boekje zijn te vinden op het internet Wandelplatform LAW


Home | Naar boven | Menu | Volgende

Contact