Home

Zwitserland
Kandersteg-Frutigen 15 km
Vrijdag 24 november

Eind november vertrekken we voor een paar dagen naar Zwitserland waar we een paar wandelingen maken in het Berner Oberland. We gaan met de trein naar Kandersteg waar we in een klein hotelletje verblijven om van daaruit wandelingen te maken. Het is al ver in de herfst en de natuur wacht op de eerste sneeuwval.

We vertrekken om 9.00 uur uit Kandersteg waar we eerst richting station lopen om van daaruit naar boven te lopen en de wandelroute te volgen van Kandersteg naar Frutigen. We lopen langs de de bergen op een hoogte van ongeveer 1300 m. De route duurt ongeveer 5 uur en loopt langs de rivier de Kander. We komen langs de Blausee, een klein meertje waar Forellen gekweekt worden. Later vervolgen we de weg langs verschillende boerderijen. Vlak voor dat we Frutigen binnen lopen komen we nog langs een fort.

We zijn tegen half twee in Frutigen waar we even rondkijken en vervolgens lunchen. We besluiten om terug te lopen naar Kandersteg langs de andere kant van de bergen langs de spoorbanen. Deze route heet de "Erlebnisweg". Het blijkt een interessante maar steile route te zijn. We besluiten vanwege tijdnood, het wordt al vroeg donker, naar beneden te lopen en bij de Blausee nemen we de bus die ons weer terug brengt naar Kandersteg.

Onderweg naar Frutigen

Onderweg naar Frutigen

Kandersteg-Selden 20 km
Zaterdag 25 november
Op zaterdag en zondag is in de herfst de lift open naar Sunnbueghel op 1510 m. De lift ligt ongeveer 45 minuten lopen van Kandersteg. Het is inmiddels behoorlijk gaan waaien wat ons doet besluiten om niet naar boven te gaan maar een wandeling te maken in het bijliggende dal.

We vertrekken vanaf de lift en lopen gelijk een kloof in die ons naar het betreffende dal leid. We stijgen eerst om vervolgens weer te dalen. De weg kronkelt zich door het dal waar een stroompje "de Kander" loopt. Het pad loopt verder en gaat door een bos, het water volgend. Aan het eind van het dal klimmen we weer omhoog om dan achterlangs de berg in het bergdorp Selden te komen.

Het dorp is verlaten, de boeren zijn naar het dal vertrokken voor de winter en er is weinig te beleven. We eten onze lunch, rusten wat en maken foto's. Het is inmiddels minder gaan waaien waardoor het wat aangenamer weer is. We lopen dezelfde weg terug, die ineens een stuk sneller gaat omdat de wind is gaan liggen. De route is heen en terug ongeveer 20 km.

Onderweg naar Selden

Als we bij de lift aankomen besluiten we alsnog met de kabelbaan naar de Sunnbüehel te gaan om nog even boven te kijken. Boven gekomen ligt er wat sneeuw maar dat smelt omdat de temperaturen boven nul zijn. Er is een route met houten sculpturen die de moeite waard zijn om te bekijken. We drinken wat in het restaurant en gaan met de laatste lift weer terug naar beneden waar ons nog een wandeltocht van 45 minuten naar ons hotel rest.

De wandelroutes en informatie over hotels zijn te krijgen bij het VVV in Kandersteg gelegen aan de hoofdweg door Kandersteg.


Home | Naar boven

Contact