Portugal
Begin augustus vertrekken we voor 4 weken naar Portugal om een paar Nationale parken te bezoeken waar we een aantal wandelingen gaan maken om de omgeving te verkennen. We beginnen in het noorden en bezoeken later het midden van Portugal. Het is droog en warm en misschien niet de juiste tijd om te gaan wandelen maar ondanks dat hebben we er van genoten. De natuur is er ruig en afwisselend met mooie uitzichten.

Picos de Europa
Picos de Europa

Omdat we met de caravan trekken is onze eerste wandeltocht in Spanje waar we een extra dag in het plaatsje Potes blijven om een wandeling te kunnen maken in het gebied van de Picos de Europa, een bergmassief in het noorden van Spanje. In de omgeving zijn een aantal wandeltochten te maken, hiervan kan je informatie krijgen bij de plaatselijke toeristen informatie aan de voet van het bergmassief.

Aangekomen in Portugal strijken we eerst neer in het noorden in het plaatsje Campo de Géres, in Parque Nacional Peneda-Géres, een redelijk groot nationaal park waar je verschillende wandelingen kunt maken. We maken 5 wandelingen in het park waaronder:

  1. Een route rond het stuwmeer bij Campo de Géres (8 km)
  2. De geel-rode route die begint bij het stuwmeer en langs dorpjes loopt. (10 km)
  3. Ermida, een rondwandeling om de plaats, in de buurt van Lindoso. (12 km)
  4. Trilhos dos Moinhos e Regadios Tradicionalis (12 km). De molens & watervallen route.
  5. Trilhos do Castelo (10 km). Route vanaf Santa Isabel do Monte, langs kastelen.

Informatie van het Nationale park is te krijgen in de plaats Géres bij het toeristenbureau en bij het kantoor van het Nationale Park, ook gevestigd in Géres.

Graanschuurtjes
Parque Peneda-Géres

Parque Nacional do Alvão
Parque Nacional do Alvão

Serre de Estrela
Serre de Estrela

Ons volgende doel is Parque Nacional do Alvão wat in de buurt ligt van Vila Real. Het is een relatief klein en onbekend park maar zeker de moeite waard om te wandelen. We maken hier één wandeling in de buurt van het plaatsje Agarez bekend van zijn linnen. De route loopt door de bergen en langs verschillende plaatsjes, het hoogteverschil is 200 m. De lente van de tocht is 13 km.

In dit gebied woedden veel bosbranden wat ons deed besluiten om verder te reizen i.v.m. de luchtverontreiniging.

Informatie wandeling staat in het boek Portugal, Actief & Anders van de ANWB. ISBN 80025 75540

Het derde en laatste Nationale Park wat we bezoeken is Serre de Estrela, in midden Portugal in de buurt van de plaats Gouveia. We komen op een camping terecht in het plaatsje Melo. De campinghouders, een Nederlands echtpaar, hebben een schat aan informatie over het gebied en wandeltochten die er gemaakt kunnen worden. We maken er dankbaar gebruik van.

Het gebied is redelijk bevolkt met schilderachtige plaatsjes en een ruige natuur, een eldorado voor de wandelaar.

Camping Melo: "Campismo Quinta das Cegonhas".

Onderweg naar Linhares

Voor meer informatie over Portugal en de wandelroutes zie: www.oplemenvoeten.nl

19 wandelingen door de Serra da Estrela en Beira Interior
Tekst: Roel Klein & Bert Stok
Op Lemen Voeten, 2002
ISBN 9074980139

© Erica Makkink

Home | Naar boven